Solana (SOL): Officieel nog geen verklaring voor 20 uur uitval netwerk

Bij Solana (SOL) lag het netwerk in het weekend bijna 20 uur plat en alleen een gecoördineerde herstart bood uitkomst. Zelfs achteraf zijn de ontwikkelaars aan het puzzelen over de oorzaak van de blackout.

Solana (SOL) heeft onder toonaangevende altcoins een twijfelachtige reputatie opgebouwd als het ecosysteem met de meest frequente netwerkproblemen. Alleen al in het afgelopen jaar heeft het Solana-ecosysteem acht keer te maken gehad met aanzienlijke problemen op de blockchain van SOL, waardoor deze urenlang moest worden afgesloten, niet in de laatste plaats om veiligheidsredenen. Maar het laatste incident, waarbij Solana zonder enige waarschuwing van zaterdag op zondag bijna 20 uur lang werd stilgelegd, heeft componenten die zelfs hardnekkige fans van SOL aan het denken moeten zetten.

Zelfs achteraf moet het Solana-team in een foutenrapport toegeven dat het nog niet in staat is geweest de oorzaak van de blackout duidelijk aan te wijzen. Ze beloven informatie te verstrekken zodra die bekend is – maar vanaf woensdagochtend, drie dagen na de volledige uitval van Solana, durven de ontwikkelaars geen gedetailleerde diagnose te stellen.

Het enige dat ongetwijfeld bekend is, is dat de trage verwerking van transacties in de SOL-blockchain aanvankelijk voor ongerustheid zorgde en het netwerk daarom uit voorzorg de verwerking van postwissels opschortte. Toen noch de netwerkpunten noch de Solana-ontwikkelaars het probleem tijdig konden isoleren, werd intern besloten een poging tot herstart te doen. Een dergelijk plan is over het algemeen niet erg soeverein, omdat het meestal de goedkeuring van een enorme meerderheid van de netwerkpunten vereist; in het geval van Solana bedraagt het quorum 80 procent. Gericht ingrijpen in de blockchain is immers zo’n beetje het tegenovergestelde van wat het decentrale en onafhankelijke principe van blockchains belooft.

In het geval van Solana werden er tijdens de tergend lange netwerkuitval dit keer nog twee details toegevoegd die sommigen zich afvroegen. Een eerste herstart werd op korte termijn geannuleerd. Het startsein werd vervolgens pas gegeven toen besloten werd om voor de netwerkpunten te vertrouwen op een oudere versie van de software en ook om het punt voor de hervatting verder terug te zetten dan waar de uitval van Solana begon. Deze aanpak is door het Solana-team gedocumenteerd, maar wordt ook niet in detail toegelicht. In het verleden had Solana zeker erkenning gekregen voor zijn transparante storingsmeldingen, waarbij de noodstops van het netwerk meestal werden verklaard door overbelasting. Er was echter geen bewijs van piekbelasting bij SOL tijdens het weekend.

Conclusie: Solana Blockchain een kandidaat voor een algemene revisie

Na elk van de netwerkonderbrekingen bij Solana is het officiële woord dat ze zullen worden aangepakt om te voorkomen dat ze opnieuw gebeuren. Maar gezien het feit dat SOL nog steeds een marktkapitalisatie heeft van 8,5 miljard US dollar en vele honderden miljoenen US dollar aan kapitaal dat actief betrokken is bij Solana’s ecosysteem in bedrijven zoals DeFi, NFT’s en blockchain gaming, komen deze aankondigingen slechts als een troost. Nuchter beschouwd lijkt Solana tot dusver gewoon geluk te hebben gehad dat de black-outs voor zover bekend niet zijn veroorzaakt of uitgebuit door hackers. Dit leidt tot de conclusie dat Solana moet overwegen de architectuur van zijn blockchain fundamenteel te hervormen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*