Ripple (XRP): “Briges” kunnen nieuwe use cases openen

Ripple (XRP) vindt bijval met het voorstel om koppelingen met andere ecosystemen te maken via zogenaamde “bruggen”. Dit zou nieuwe use cases mogelijk maken. Maar er zijn ook risico’s.

Ripple (XRP) creëerde zes maanden geleden zijn eigen standaard voor NFT’s en onderstreepte daarmee zijn inspanningen om nieuwe use cases in het ecosysteem te bevorderen. Nu komt er een nieuwe impuls van de ontwikkelingsafdeling van Ripple om nieuwe functionaliteit aan het netwerk en XRP toe te voegen via een upgrade in de code. Via Twitter hint Ripple-ontwikkelaar Mayukha Vadari naar mogelijke specificaties van XLS-38d, dat een standaard zou kunnen worden voor een “cross-chain bridge”. Ripple’s Vice President of Strategic Affairs, Emi Yoshikawa, verwelkomt het initiatief en benadrukt de “mogelijke existentiële uitbreiding van use cases”.

Achter het concept van een “cross-chain bridge” zit het idee om bruggen te bouwen naar andere ecosystemen. Blockchains van verschillende cryptocurrencies zijn normaal gesproken niet compatibel met elkaar en het is gebruikelijk geworden om deze beperkingen te ondervangen met “bruggen”. Op die manier kunnen taken worden gedistribueerd en kunnen monetaire uitwisselingen tussen ecosystemen zonder omwegen plaatsvinden. Ripple was tot nu toe een grotendeels op zichzelf staand netwerk; een standaard voor “cross-chain bridges” zou hierin verandering brengen. Dit zou bijvoorbeeld interessant zijn voor het NFT-segment, maar in perspectief zouden bruggen in de richting van gedecentraliseerde financiën (DeFi) of blockchain-gaming ook aantrekkelijk kunnen zijn voor Ripple en XRP. De trendy visies van een Web3 gaan ervan uit dat gebruikers naadloos van de ene naar de andere aanbieder overstappen, bijvoorbeeld om het ene platform voor werk en het andere voor vrije tijd te gebruiken.

Anderzijds blijken “bruggen” echter steeds vaker een veiligheidsrisico te vormen. In een rapport van augustus 2022 wees het cryptoanalysebedrijf Chainalysis hacks op precies zulke “cross-chain bridges” aan als de ernstigste gevolgen voor de crypto-industrie, en schatte de schade toen al op meer dan 2 miljard US dollar. De Memecon FLOKI heeft onlangs een DeFi-brug afgesloten en rechtvaardigde dit expliciet door een veiligheidsrisico te willen elimineren.

Conclusie: Ripple denkt hardop na over “briges” voor XRP

In de technische discussie over het voorstel voor de XRP-standaard XLS-38d op Github hebben beveiligingszorgen tot nu toe de hoofdrol gespeeld. De goede ervaringen met de Ripple NFT-standaard en het positieve signaal van het topmanagement geven het project echter rugwind en men kan ervan uitgaan dat het verder zal worden voortgezet. Of XLS-38d werkelijk de sprong naar het XRP mainnet zal maken en de gewenste use cases zal openen, is een vraag voor de toekomst van Ripple.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*