Cardano (ADA): Ontwikkelaars zeer actief – Tekenen van rally in prijscurve?

De prijsontwikkeling van Cardano (ADA) is voor de meeste beleggers teleurstellend. Zij kunnen hoop putten uit het feit dat ontwikkelaars meer tijd besteden aan Cardano dan aan de meeste concurrerende ecosystemen.

Een benadering om de toekomstperspectieven van cryptocurrencies te beoordelen is te tellen hoe actief ontwikkelaars zijn in een ecosysteem. De crypto-analisten van Santiment geven hier regelmatig cijfers over door bij te houden wat ontwikkelaars invoeren op hun projecten op Github. Volgens het laatste maandelijkse rapport van Santiment staat Polkadot (DOT) momenteel bovenaan wat betreft ontwikkelaarsactiviteit, op de voet gevolgd door zijn uitloper Kusama (KSM). Volgens Santiment staat Cardano (ADA) op de derde plaats. Op sommige dagen presteert Cardano zelfs beter dan de concurrentie, merkt ProofofGitHub op Twitter op.

Maar is de vergelijking “actieve ontwikkelaars = kans op koerswinst” echt zo eenvoudig? Voor Bitcoin (BTC) is er bijvoorbeeld nauwelijks ontwikkelaarsactiviteit, en zelfs zeer succesvolle altcoins als Binance Coin (BNB) of Polygon (MATIC) komen niet eens voor in de top 10 van Santiment. Dit kan verschillende redenen hebben, van het niet gebruiken van Github tot een ontwikkelingsstatus waar momenteel weinig werk aan is. Aan de andere kant heeft het aantal vaste ontwikkelaars bij Cardano ook invloed op de kwantiteit en kwaliteit van de activiteiten die op Github worden gedocumenteerd.

Om eerlijk te zijn kan Cardano inderdaad wijzen op enige merkbare vooruitgang in het ontwikkelingswerk in de afgelopen weken; de Valentine-upgrade van half februari moet hier worden genoemd, evenals de lancering van de stablecoin DJED. Volgens de gegevens van DeFiLlama hebben deze de DeFi-divisie onder ADA merkbaar nieuw leven ingeblazen, zij het op een niveau dat Cardano in een outsiderrol laat in termen van gedecentraliseerde financiën.

Conclusie: prijscurve ADA schommelt voort – ontwikkelingswerk werpt weinig vruchten af

Cardano-oprichter Charles Hoskinson wordt er door critici herhaaldelijk aan herinnerd dat hij al in 2020 een bloeiend ecosysteem met duizenden use cases beloofde als gevolg van de voortgang van het ontwikkelingswerk. De grandioze voorspellingen van Hoskinson zijn echter niet uitgekomen en ADA wordt momenteel verhandeld tegen $ 0,36, ongeveer 89 procent onder zijn all-time high van $ 3,10 uit september 2021. De situatie bij Cardano blijft dus teleurstellend vanuit het perspectief van een belegger en zij moeten zich erbij neerleggen dat zij hun ADA in principe alleen kunnen storten voor staking in slappe periodes, omdat zinvolle andere use cases ontbreken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*