FTX curatoren klagen ByBit aan, willen USD 1 miljard terug

Het faillissement van de FTX cryptobeurs in november 2022 treft vandaag de dag nog steeds miljoenen slachtoffers. De FTX insolventiebeheerders willen nu voor de rechter bijna 1 miljard dollar terugvorderen van de cryptobeurs ByBit.

Verrassing in de FTX insolventieprocedure: Het beheerdersteam heeft een rechtszaak aangespannen tegen de cryptobeurs ByBit. De kern van de zaak is het terugvorderen van fondsen die zogenaamd aan FTX toekomen. Er wordt gesproken over bijna een miljard US dollar. De eerste beschuldiging is dat toen FTX in november 2022 niet meer echt solvabel was, managers van ByBit en haar dochterondernemingen FTX-uitbetalingen wisten te verkrijgen via privécontacten en VIP-status. Deze substantiële bedragen zouden echter te danken zijn aan de failliete boedel van FTX. Nog een interessant detail: volgens de memorie van eis weigert ByBit de curatoren toestemming te geven om 125 miljoen US dollar aan crypto op te nemen die opgeslagen zijn in FTX-rekeningen bij ByBit. De cryptobeurs rechtvaardigt dit door te stellen dat het nog 20 miljoen US dollar van FTX zou moeten ontvangen.

Zoals met veel andere details in de context van de juridische afhandeling van het FTX faillissement, is de indruk uit de rechtszaak dat een kleine kring van criminele crypto-ondernemers elkaar hebben verrijkt. Een schandaal met betrekking tot de cryptocurrency BitDAO (BIT) komt nu aan het licht. De curatoren hadden 100 miljoen BIT gevonden in de boeken van Alameda Research, de “investeringstak” van FTX. Die wilden ze verkopen. Maar plotseling veranderde BitDAO haar naam in Mantle (MNT) en verwees naar een besluit van de gemeenschap om FTX en haar dochterondernemingen uit te sluiten van de 1:1 ruil van BIT voor MNT. De curatoren zijn ervan overtuigd dat ze kunnen bewijzen dat het BIT/MNT project onder controle staat van ByBit en dat de Autonome Decentrale Organisatie (DAO) erachter slechts nep is.

ByBit heeft nog niet gereageerd op de uitgebreide aantijgingen van de FTX curatoren. Het is op dit moment onmogelijk om te beoordelen of een minnelijke schikking mogelijk is. Als de zaak voor de rechter komt, zouden verdere onverkwikkelijke details uit deze hoek van de crypto-industrie waarschijnlijk geen verrassing zijn.

Conclusie: FTX insolventieprocedure – vooruitzichten op compensatie

Het faillissement van FTX heeft herhaaldelijk geleid tot een verlies van ongeveer 10 miljard dollar, en aanvankelijk zag het er niet naar uit dat de klanten die waren opgelicht konden hopen op een grote compensatie. De curatoren lijken hun werk echter goed te doen en er zijn nu zelfs aanwijzingen voor volledige compensatie. De rechtszaak tegen ByBit maakt deel uit van dit nieuws – bijna 1 miljard US dollar is niet niks.
“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*