FTX: Insolvente cryptobeurs presenteert plan voor doorstart

In november 2022 moest de cryptobeurs FTX het faillissement aanvragen. Nu presenteert de curator een plan voor hoe een comeback op internationaal niveau ook problemen met klantenfondsen zou kunnen oplossen.

Het faillissement van de cryptobeurs FTX eind 2022 schudde de crypto-industrie flink door elkaar; er zou tot 9 miljard US dollar aan klantfondsen zijn verduisterd. Nu heeft curator John Ray een uitgebreid plan gepresenteerd over hoe FTX geherstructureerd zou kunnen worden en hoe de compensatiebetalingen eindelijk zouden kunnen beginnen. De kern van het voorstel is om de schuldeisers in drie groepen te verdelen.

Volgens dit plan zou FTX in de verdere insolventieprocedure onderscheid maken tussen internationale ex-klanten (“Dotcom Pool”), de voormalige klanten die in de VS wonen (“U.S. Customer Pool”) en andere schuldeisers (“General Pool”). Tegelijkertijd gaat FTX volgens het plan een nieuwe start wagen op de internationale markt – zonder de VS – met externe investeerders. Deze “FTX 2.0” zou dan betalingen kunnen doen uit de compensatiepool voor internationale klanten en hen ook in staat stellen om direct deel te nemen aan het nieuwe platform.

In een persbericht schetst FTX interim-chef Ray ook een tijdschema. Volgens dit tijdschema moeten de gesprekken met de schuldeisers in het derde kwartaal van 2023 worden afgerond en zal het overeengekomen voorstel voor de herstructurering van FTX in het vierde kwartaal worden afgerond. Het doel is om een totaalpakket samen te stellen met een compromis op basis van “goodwill” om de complexe situatie op te lossen.

Ray had in januari al gesproken over een doorstart van FTX. In juni zei Ray dat ze ongeveer 80 procent van het verdwenen geld van klanten hadden kunnen terugvorderen. Op platforms als Xclaim worden vorderingen op FTX momenteel verhandeld tegen iets minder dan 30 procent van hun theoretische waarde.

Eén detail van het nieuwe plan van de curatoren blijft echter pijnlijk voor ex-klanten. Ray stelt voor om claims met betrekking tot FTX’s eigen token FTT volledig uit te sluiten van compensatie. Het valt nog te bezien of dit wordt geaccepteerd. De prijscurve van FTT reageerde aanvankelijk met een flinke plus van 7 procent op het herstructureringsplan van FTX, maar moest de winst even later weer inleveren.

Conclusie: FTX insolventie zou voor niet-Amerikaanse klanten tot een einde kunnen komen

Of Ray daadwerkelijk nieuwe investeerders kan vinden voor zijn ideeën van een “FTX 2.0” en de goedkeuring van internationale schuldeisers kan krijgen, blijft voorlopig open. Ex-klanten zullen zich nu moeten afvragen of ze het bijltje erbij neer willen gooien en een relatief snelle afwikkeling verkiezen boven een slopend, jarenlang proces. Ondertussen staat het proces tegen FTX oprichter Sam Bankman-Fried gepland voor oktober. Hij heeft onschuldig gepleit, ook al hangt hem tientallen jaren gevangenisstraf boven het hoofd.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*