FTX insolventie: schadeclaims verhandelen voor minder dan 0,20 per 1 US dollar

De insolventieprocedure van de cryptobeurs FTX en aanverwante cryptobedrijven komt maar langzaam op gang. Tegelijkertijd worden vorderingen tegen FTX op particuliere markten verhandeld voor 0,15 tot 0,20 per 1 US dollar.

Toen de cryptobeurs FTX begin november 2022 zijn activiteiten staakte en het faillissement aanvroeg, reageerden de wereldwijde cryptomarkten geschokt. Een goede drie maanden later hebben de prijscurves van Bitcoin en Co. de verliezen van toen goedgemaakt en is FTX uit de krantenkoppen verdwenen. Er is momenteel weinig te melden over de insolventieprocedure in de VS; de volgende hoorzittingen staan gepland voor maart. Maar waarnemers registreren dat de afwikkeling van het faillissement van FTX al op particuliere markten plaatsvindt.

Een aanwijzing daarvoor is het platform Xclaim, dat gespecialiseerd is in het samenbrengen van slachtoffers van crypto-faillissementen met durfkapitaal, dat vorderingen opkoopt en onmiddellijk uitbetaalt. Xclaim stelt dat kopers momenteel bereid zijn tot 17 procent te betalen op FTX-vorderingen, of 0,17 per US$1. Er staan daar momenteel 211 posities te koop, waarvan de hoogste iets meer dan 27 miljoen US dollar bedraagt. Naar verluidt betalen de zogenaamde “distressed asset funds” uiteindelijk tussen 15 en 20 cent op 1 US dollar aan vorderingen aan FTX in onderhandse transacties. Voor de verkopers blijven de verliezen dus pijnlijk, maar zij hoeven niet langer te wachten op de resultaten van de insolventieprocedure.

Vanuit het oogpunt van de kopers is de situatie ingewikkelder: zij moeten erop rekenen dat aan het einde van de insolventieprocedure aanzienlijk meer dan 0,20 cent per 1 US-dollar uit de bus komt. Als men – zoals veel waarnemers doen – schat dat de FTX-insolventieprocedure tot vijf jaar zal duren, zou het resultaat ongeveer 0,50 per 1 US-dollar moeten zijn om de strategie van de distressed asset-fondsen te laten werken en een rendement van ongeveer 10 procent te behalen. Naast deze risico’s staan kopers van FTX-compensatieclaims voor de uitdaging om de claims te verifiëren alvorens ze te kopen. Dit komt omdat de websites van FTX offline zijn en het ontbreekt aan onafhankelijke instanties.

Conclusie: Is het verhandelen van claims aan FTX de moeite waard?

Xclaim heeft niet alleen FTX in zijn portfolio, ook crypto-insolventies Genesis, BlockFi, Celsius en Voyager zijn er momenteel te vinden. Xclaim beweert al kopers te hebben gevonden voor een gecombineerd totaal van meer dan 750 miljoen dollar aan vorderingen uit crypto-faillissementen in meer dan 10.000 individuele deals sinds 2018. Dus hoewel het bedrijfsmodel voor sommigen dubieus kan klinken, resoneert het duidelijk in de praktijk. Als u een van de slachtoffers van FTX bent, kan het de moeite waard zijn om te overwegen Xclaim te gebruiken om te proberen het wachten op een einde van de FTX-insolventieprocedure te verkorten en de risico’s daar te elimineren.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*