De kritiek dat Bitcoin (BTC) niet geschikt is als betaalmiddel in het dagelijks leven is niets nieuws. Maar het is de moeite waard om beter na te denken: er is veel te zeggen voor het feit dat de belangrijkste functie van Bitcoin sowieso te vinden is in die van een waardeketen.
Met prijsniveaus die dicht bij het allerhoogste niveau liggen, dringt Bitcoin (BTC) ook weer door tot het bewustzijn van brede sociale groepen. Critici proberen graag punten te scoren met het argument dat Bitcoin niet erg overtuigend is als valuta- en geldvervanger. Hoge transactiekosten voor Bitcoin en lange wachttijden tot een transactie bevestigd is, maken van BTC niet echt een efficiënt betaalmiddel in het dagelijks leven. Maar is dit zelfs een gerechtvaardigd bezwaar om het succes en de legitimiteit van Bitcoin te ontkennen? Experts zoals Dan Held van de Kraken Crypto Exchange zien de situatie en functie van Bitcoin in een heel ander licht en adviseren uitdrukkelijk om BTC niet uit te geven.
1/ Satoshi’s Vision™ is a silly endeavor, as it doesn’t matter what it was, we are where we are now. However, those pushing the “Bitcoin was first made for payments” narrative insist on cherry-picking sentences from the white paper and forum posts to champion their perspective.
— Dan Held (@danheld) December 3, 2020
Expert: Bitcoin is een waardeketen – “digitaal goud” hoort thuis in de bunker
Held gelooft dat enig misverstand over Bitcoin terug te voeren is op de legendarische whitepaper van BTC-uitvinder Satoshi Nakamoto. De programmatitel verwijst eigenlijk naar een “Electronic Cash System”. In het document gaat het echter niet alleen om technologische kwesties, maar ook om een monetair systeem dat werkt zonder tussenkomst van financiële instellingen en dat ook beschermd is tegen hun toegang. Volgens Held werd de titel van het concept van Bitcoin gericht op een vroege mogelijke groep aanhangers van cyberpunks om medecampagnevoerders en gebruikers te vinden.
Maar met details zoals ingebouwde inflatiebescherming bij Bitcoin via een maximum van 21 miljoen FTK’s en Bitcoin Halvings, had Satoshi altijd al gezocht naar een winkel van waarde. De motivatie voor de ontwikkeling van Bitcoin was – en dit is onomstreden – vooral de wereldwijde financiële crisis vanaf 2007, die het vertrouwen in de banken blijvend heeft geschokt. Bitcoin was bedoeld om de besparingen veilig te stellen, volgens Held. En deze wens, die historisch gezien vaak door goud in vervulling gaat, kan nu ook door Bitcoin worden vervuld, met de voordelen van een digitale valuta zoals het wegvallen van de opslag- en transportkosten.
Op een ander punt wijst Held er ook op dat Bitcoin zich nooit echt heeft gevestigd als betaalmiddel. Toen Microsoft bijvoorbeeld rond 2013 BTC accepteerde, werd het nooit op grote schaal door klanten geaccepteerd en werd het programma stopgezet. Wat vergeten is: Met Litecoin (LTC) bijvoorbeeld is sinds 2011 een verdere ontwikkeling van Bitcoin beschikbaar, die veel beter geschikt is voor alledaagse betalingen door veranderingen in de originele code.
Bovendien lijkt de historische discussie al achterhaald te zijn door de werkelijkheid. Grote bedrijven zoals MicroStrategy, investeringsmanagers zoals Grayscale en zelfs traditionele banken gaan niet langer om met Bitcoin als betaalmiddel. Ze zien Bitcoin allemaal als een waardeketen en in die zin als het enige serieuze alternatief voor goud. De weg die de westerse centrale banken al voor de Corona-crisis zijn ingeslagen om steeds meer geld te drukken, voedt de inflatoire gevaren en vergroot de behoefte aan onafhankelijke waardeopslag.
Conclusie: HODL is een gerechtvaardigde strategie voor Bitcoin
Het verhaal van Bitcoin als betaalmiddel kon natuurlijk worden verteld aan de hand van de anekdote van de student die in 2010 10.000 BTC aan twee pizza’s besteedde. Juist berekend: Deze Bitcoins zouden vandaag de dag bijna 20 miljoen dollar waard zijn. Nee, het verspillen van Bitcoin aan dagelijkse betalingen is echt geen goed idee. Duidelijker dan ooit neemt Bitcoin de rol aan van een waardeketen met kans op winst, en er zijn goede aanwijzingen dat Satoshi Nakamoto dat zo wilde. Maar zelfs als dat niet zo is, heeft Bitcoin zich ontwikkeld tot “digitaal goud” en kan het de belofte inlossen dat het immuun is voor monetair beleid. Met HODL, zoals spaarplannen in Bitcoin ook in de crypto-scene worden genoemd, hebben de meeste van hen het tot nu toe goed gedaan en blijven ze daarom vasthouden aan deze strategie.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply