IOTA criticus: Ontwikkeling naar decentralisatie is hopeloos verstrikt geraakt

De realisatie van een gedecentraliseerde IOTA 2.0 lijkt opnieuw in de verre toekomst te zijn verdwenen. Tenminste, zo interpreteren critici recente updates van het ontwikkelingsteam.

Een IOTA 2.0 aka Coordicide is officieel aangekondigd voor ongeveer vier jaar en wordt verondersteld om van IOTA een concurrerende cryptocurrency en technologie te maken door decentralisatie. De reden hiervoor is dat tot dusver in IOTA’s Tanglenet een centrale coördinator de positie van eindverantwoordelijke bekleedt, waardoor het basisprincipe van decentralisatie wordt ondermijnd. In 2022 waren er tot dusver tegenstrijdige signalen over de status van het ontwikkelingswerk aan IOTA 2.0. Ontwikkelaar Hans Moog jubelde medio maart over een “doorbraak” en wakkerde daarmee nieuwe hoop aan. Sceptici daarentegen waren verbaasd dat toen IOTA haar jaarlijkse doelstellingen voor 2022 bekendmaakte, de coordicide slechts vaag terloops werd vermeld. Nu steekt IOTA criticus Buffy de vinger in de wonde via Twitter.

Buffy verwijst naar een recente actualisering van de ontwikkelingswerkzaamheden. Dit is een lijst van de open vragen over IOTA 2.0 en het technologische pad er naartoe. Volgens Buffy vormen deze de basis voor alle verdere IOTA-modules die in een gedecentraliseerd Tanglenet moeten draaien. Zo wordt het reeds omstreden principe van Mana in IOTA opnieuw in vraag gesteld. Het komt erop neer, zegt Buffy, dat het zogenaamde CAP-theorema van toepassing is op IOTA. Dit betekent dat consistentie, beschikbaarheid en partitietolerantie in een netwerk niet tegelijkertijd kunnen worden gegarandeerd. IOTA vraagt zich nu opnieuw af welke prioriteiten aan deze drie eisen moeten worden toegekend en hoe. Buffy’s conclusie: IOTA begint weer van voren af aan, decentralisatie is in 2019 dichterbij geweest dan nu.

Hans Moog wil deze fundamentele kritiek niet over zijn kant laten gaan. Hij noemt de opmerkingen van Buffy op Twitter “onzin” en wijst erop dat de update over de ontwikkelingswerkzaamheden verwijst naar een IOTA 3.0 en “meta protocols”. In principe wil IOTA het wiel niet opnieuw uitvinden en kan het gewoon de beste ideeën van andere cryptoprojecten overnemen. De discussie tussen Hans Moog en Buffy gaat indirect, want Moog zegt dat ze geblokkeerd is op Twitter. Buffy behoort al enige tijd tot de vooraanstaande critici, omdat zij technologische expertise heeft. Ze is echter niet welkom bij de IOTA Foundation en delen van de gemeenschap.

IOTA: kloof tussen aspiratie en realiteit

Het onderwerp IOTA 2.0 en Coordicide houdt ons al sinds 2018 bezig, en we hebben (helaas) regelmatig moeten melden hoe tijdschema’s en theoretische oplossingen oplosten in het niets. We hebben ook onze twijfels geuit over het nieuwe optimisme van Hans Moog en herhaaldelijk benadrukt hoe het gebrek aan decentralisatie de toekomst van IOTA in de weg staat. Naast Buffy’s opmerkingen over de inhoud, is er nog een tweede detail dat ons doet opkijken: zij ziet een verwijdering tussen Hans Moog en zijn ontwikkelingsafdeling en de leiding van de IOTA Stichting met Dominik Schiener aan het roer. Een gedecentraliseerde IOTA wordt nu bijvoorbeeld niet eens overwogen als proef met Shimmer (SMR) – hoewel Shimmer juist om dergelijke uitdagingen werd geprezen. Shimmer (SMR) markeerde het eerste staking-project in IOTA in december 2020 en zou volgens Schiener een mainnet moeten krijgen voor het einde van 2022.

Conclusie: IOTA 2.0 – de onoverwinnelijke laatste tegenstander decentralisatie?

Van buitenaf zijn Buffy’s opmerkingen samenhangend en zonder polemiek. Ze wenst het IOTA-team zelfs “veel succes” bij hun volgende poging op de weg naar Coördinatie. Het commentaar van Hans Moog blijft vaag en zijn blokkering van de critici lijkt niet erg zelfverzekerd. Dominik Schiener daarentegen trekt de algemene verantwoordelijkheid naar zich toe en vermijdt steeds vaker de termen coördinatie en decentralisatie. In deze gemengde situatie zou een gedecentraliseerde IOTA in de nabije toekomst een grote verrassing zijn – dat is tenminste onze steeds terugkerende indruk.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*