IOTA EVM maakt een kolossale valse start – vraag en kapitaal blijven uit

IOTA ging tien dagen geleden live met zijn Ethereum Virtual Machine (EVM) en verwachtte dat het veel momentum zou genereren. De eerste tussentijdse resultaten zijn echter ontnuchterend: de IOTA EVM vindt weinig gebruikers en kapitaal.

Lange gezichten bij IOTA: de lancering van de EVM tien dagen geleden moest een nieuw hoofdstuk openen en IOTA in staat stellen om uit te breiden op het gebied van gedecentraliseerde financiën (DeFi). Foundation hoofd Dominik Schiener droomt er zelfs van om IOTA terug te brengen in de top tien van cryptocurrencies wereldwijd met de Ethereum Virtual Machine. In werkelijkheid is de prijscurve van IOTA echter met ongeveer 10 procent gedaald sinds de lancering van de EVM en is deze ook weer onder de psychologisch belangrijke grens van USD 0,20 gezakt, 96 procent verwijderd van eerdere all-time highs van meer dan USD 5.

De tragedie van de IOTA EVM kan worden gedocumenteerd met blockchaingegevens. Aan de ene kant is DeFiLlama het gevestigde contactpunt voor zinvolle resultaten voor de TVL-indicator, die het DeFi-kapitaal meet dat in ecosystemen is geïnvesteerd. De IOTA EVM staat momenteel genoteerd op ongeveer 170.000 USD, wat niet eens genoeg is om hem bij de 100 EVM’s met het meeste kapitaal te plaatsen.

Maar de IOTA EVM Explorer, die activiteiten registreert, moet ook meer zijn dan een arsenaal. Volgens deze Explorer zijn er dagelijks iets meer dan 100 gebruikers van de IOTA EVM actief en ligt het aantal nieuwe registraties per dag in de lage dubbele cijfers. Kortom: ondanks maanden van voorbereidend werk en reclame voor de IOTA EVM, heeft het nog geen publiek gevonden en zeker geen DeFi-gebruikers die hun cryptogeld willen verschuiven.

Voor critici is deze valse start van de IOTA EVM geen verrassing. Het zijproject Shimmer (SMR) lanceerde een EVM in de herfst van 2023 en leed een debacle ondanks een grote reclamecampagne. In absolute cijfers ligt de Shimmer EVM echter nog steeds voor op IOTA, waarvan optimisten zoals Schiener geloofden dat het een heel ander potentieel had gezien de populariteit en theoretische marktkapitalisatie.

Conclusie: daling van IOTA niet gestopt door EVM

Eind 2023 vierde IOTA CEO Dominik Schiener een nieuwe vestiging van de stichting in Abu Dhabi en verspreidde optimisme met het vooruitzicht van de EVM. De oude problemen blijven: De inflatiehamer bij IOTA, die met een staatsgreep werd doorgedrukt, oefent constante druk uit op de prijscurve, planningen zoals die voor de EVM worden regelmatig uitgesteld en het project wordt nauwelijks serieus genomen in de cryptoscene vanwege het gebrek aan decentralisatie (trefwoord Coordicide). Er zijn geen tekenen dat het roer nu kan worden omgegooid met behulp van de IOTA EVM – integendeel: de Ethereum Virtual Machine bij IOTA maakt duidelijk hoe een ooit zeer succesvolle cryptocurrency steeds verder in onbeduidendheid verdwijnt.
  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*