IOTA Foundation ontslaat oprichter en voorzitter David Sønstebø

Thunderclap bij IOTA: De stichting heeft haar voorzitter David Sønstebø ontslagen. De Raad van Bestuur heeft dit met eenparigheid van stemmen en met onmiddellijke ingang besloten. IOTA medeoprichter Sønstebø staat al lang onder vuur.

Bij IOTA is de zegening van het huis meer dan alleen maar verkeerd vlak voor Kerstmis. In de IOTA-stichting werd de voorzitter David Sønstebø ontslagen. In een officiële mededeling staat dat de raad van bestuur unaniem tot de conclusie is gekomen dat de belangen van David Sønstebø en de IOTA Foundation zich aanzienlijk hebben ontwikkeld. De naam van Sønstebø is al verwijderd van de lijst van IOTA’s leiders. David Sønstebø was in 2015 een van de vier medeoprichters van IOTA en was in het openbaar woordvoerder van het project. Hij gaf in eerste instantie geen commentaar op het besluit.

David Sønstebø heeft zich gepolariseerd bij IOTA

Zo had Sønstebø in oktober nog reclame gemaakt voor IOTA tijdens een videovragen- en antwoordsessie, voorspelde hij een succesvol 2021 en leek hij over het geheel genomen vrij optimistisch. De Stichting IOTA nam afscheid van hem met de gebruikelijke zinnen als “hij zal voor altijd de grondlegger van IOTA zijn” en “wij erkennen wat hij voor onze organisatie heeft gedaan”. Uit de brief blijkt dat het bestuur van de Stichting IOTA het besluit van de Raad van Toezicht juist acht en ondersteunt.

Sønstebø leek vaak een soort van enige heerser van IOTA en in de Raad van Bestuur was hij in ieder geval al lang een krachtpatser via de andere twee medeoprichters Dominik Schiener en Serguei Popov. Toen de vierde oprichter, Sergey Ivancheglo (Come-from-Beyond/CFB), IOTA al in 2019 verliet en later een financieel geschil had met Sønstebø, stond de stichting altijd achter haar voorzitter.

Een van de eersten die nu openlijk blij was met het ontslag van Sønstebø is de zelfverklaarde IOTA scout “Hund“. In mei was hij begonnen met het systematisch onderzoeken van onregelmatigheden bij IOTA. Ook toen al zag “Hund” de terugtrekking uit Sønstebø als onvermijdelijk en voegde daar in de zomer cijfers aan toe procent van alle IOTA controleert, wat beleggers kritisch kunnen bekijken.

“Hund” blijft anoniem en zijn onthullingen zijn in delen van de IOTA-gemeenschap in twijfel getrokken. Aan de andere kant hebben onbevooroordeelde deskundigen tot nu toe geen fouten kunnen vinden in “Hund’s” onderzoek. Nu schiet hij zichzelf weer neer via Twitter bij Dominik Schiener, die een van de oprichters van IOTA is en als medevoorzitter van de stichting in eerste instantie de organisatie zou moeten leiden. In het geval van Schiener bekritiseert “Hund” het vermeende verleden als hacker, onethisch gedrag en gebrek aan ervaring.

Ondertussen lijkt Sønstebø te zijn gestuit op een mengeling van wanbeleid, dubieuze geldstromen en impulsief gedrag. Gedocumenteerd zijn fecaal taalgebruik, een dubieuze omgang met fondsen, ook beschreven door vroege investeerders, en terugkerende vertragingen in belangrijke IOTA projecten zoals de overstap naar een gedecentraliseerde Tanglenet genaamd Coordicide.

Conclusie: Een bevrijdende slag bij IOTA of het begin van het einde?

Het nieuws van de onenigheid tussen IOTA en Sønstebø stuurde MIOTA meer dan 8 procent in het rood. Om zo’n serieuze personeelsbeslissing als die over Sønstebø te nemen zonder meteen een opvolger klaar te hebben lijkt niet erg professioneel. En het is nog maar de vraag of de Stichting IOTA zich kan ontdoen van de financiële lasten. De verwijzing naar het belang van de Stichting IOTA geeft in ieder geval aan dat er nog problemen kunnen ontstaan. Er zijn nog steeds aanwijzingen voor ernstige financiële problemen bij de IOTA-stichting, hoewel het cryptobureau Weiss Crypto Rating zijn waarschuwing bij de interventie van Sønstebø heeft ingetrokken. Sommige deskundigen zijn ook van mening dat de liefdadigheidsstatus van de IOTA-stichting in gevaar kan komen door het financiële gedrag.

De knal bij de IOTA Foundation, waaruit de uiterst zelfbewuste Sønstebø als verliezer naar voren komt, lijkt dus op het eerste gezicht een bevrijding voor het project. Maar de inhaalrace naar IOTA 2.0, gekenmerkt door Chrysalis en Coordicide, is nog lang niet voorbij en of de Stichting IOTA in staat zal zijn om op de lange termijn uit de negatieve krantenkoppen te komen valt nog te bezien. Het is moeilijk voor te stellen dat Sønstebø zwijgt.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*