E-Euro: Stabiele munt gelanceerd door de traditionele Duitse bank

Met de Euro Stablecoin (EURB) is nu een E-Euro gelanceerd waarvoor Bankhaus von der Heydt verantwoordelijk is. Technisch gezien heeft de bank haar krachten gebundeld met Stellar en Bitbond. EURB is voor particulieren echter slechts beperkt beschikbaar.

In de Europese Unie en de Europese Centrale Bank gaat de discussie over een E-Euro nog steeds door, maar ondertussen zet het particuliere Bankhaus von der Heydt (BVDH) door. Daar wordt de E-Euro Euro Stablecoin (EURB) genoemd en volgens een persbericht deze week gedebuteerd. De EURB is stevig gekoppeld aan de Euro in een verhouding van 1:1 en de BVDH houdt de corresponderende Euro-reserves aan als dekking. Technologisch gezien is de EURB gebaseerd op de Stellar-blokketen (XLM). Het derde lid van de EURB is Bitbond. De onderneming heeft in Duitsland al met succes ervaring opgedaan met de Duitse federale financiële toezichthouder (BaFin) bij de uitgifte van innovatieve financiële producten.

Wat onderscheidt de EURB van andere stalmunten?

In de mededelingen over de EURB (hier van de Bitbond) wordt het Bankhaus von der Heydt met zijn traditie, die in 1754 begon, altijd naar voren gebracht. Het is dus duidelijk: de EURB moet vertrouwen uitstralen. De BVDH ziet de EURB als de eerste stabiele munt die rechtstreeks door een financiële instelling op technologische basis van Stellar wordt uitgegeven, en verder als een première op de Europese cryptomarkt. In eerste instantie zal de EURB waarschijnlijk niet beschikbaar zijn voor gebruik op de gebruikelijke crypto-uitwisselingen, aangezien de BVDH zelf de identiteitscontrole (KYC) en de verantwoordelijkheid voor de naleving van de regelgeving op zich neemt.

De EURB is meer bedoeld voor betalingstransacties tussen banken, als veilig betaalmiddel bij vastgoedtransacties en als digitale valuta bij FinTech-projecten. Het voordeel van snelle en veilige transacties wordt dus eerder benut in B2B, waar de particuliere eindklant in bepaalde scenario’s ook betrokken is.

In de handel met Bitcoin en Co. hebben stabiele munten op basis van Amerikaanse dollars tot nu toe de markt gedomineerd, en de EURB zal dit naar verwachting niet veranderen. Zelfs met een mogelijke E-Euro als CBDC en de ECB erachter, wil de EURB niet concurreren, omdat daar de gevallen van gebruik door particulieren vanaf het begin op de voorgrond zouden staan. Maar de EURB wordt zeker met belangstelling in de gaten gehouden door marktpartijen en deskundigen: Want het gaat hier niet om een haalbaarheidsstudie, maar om een stabiele munt die in de praktijk kan worden ingezet op basis van een echte decentrale blokketen met slimme contracten. Of dit concept met de BDVH als vertrouwenspersoon door de markt zal worden geaccepteerd is dan ook een lakmoesproef.

Conclusie: Baanbrekend werk met de Euro Stablecoin

In de VS is het bijvoorbeeld de grote bank JP Morgan die een Stablecoin voor haar klanten heeft gelanceerd. Goldman Sachs overweegt dit ook. De EURB van Bankhaus von der Heydt is in dit opzicht absoluut logisch en in zijn vorm eigenlijk een noviteit. Ere wie ere toekomt: Het was niet per se te verwachten dat een traditioneel Duits bedrijf voor een dergelijk project moed en blijvende kracht zou opbrengen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*