De IOTA Foundation heeft besloten om de geplande “gekleurde munten” te hernoemen naar “native assets”. Parallel daaraan zullen mogelijke gebruikssituaties en details worden gepubliceerd.
De IOTA Foundation promoot al een jaar lang “gekleurde munten” en de bijbehorende use cases. De introductie van “gekleurde munten”, die eigenlijk was aangekondigd met de lancering van IOTA 1.5 aka Chrysalis, is voor onbepaalde tijd uitgesteld – maar het onderwerp blijft de verantwoordelijken bezighouden. In een blogpost legt de IOTA Foundation uit dat ze in plaats van “gekleurde munten” in de toekomst liever spreken van “native assets”. Deze hernoeming geeft al aan dat IOTA overweegt hoe deze “native assets” in de toekomst punten kunnen scoren in de reële economie.
“Native assets bij IOTA – dit is hoe ze gebruikt kunnen worden
De tokens, die nu “native assets” worden genoemd, kunnen eenvoudig door iedereen bij IOTA worden aangemaakt door een soort sticker (tag) op gewone IOTA te plakken. Deze tag kan later niet worden gewijzigd. Er is enkel de mogelijkheid om de “native assets” terug om te zetten in gewone IOTA. Tegen de huidige prijzen kunt u een miljoen IOTA kopen voor ongeveer 1 US dollar. Zo zouden gebruikers in 2022 of later voor weinig geld grote hoeveelheden individueel gedefinieerde tokens kunnen bijdragen aan het netwerk bij IOTA. Op deze basis ziet de IOTA Foundation verschillende scenario’s waarin “native assets” voordelen opleveren:
- Lokale alternatieve munteenheden zoals de Chimgauer zouden via native assets digitaal op IOTA in kaart kunnen worden gebracht. Dergelijk regionaal geld trekt wereldwijd de aandacht met het concept dat de lokale economie en daarmee ook de cohesie versterkt.
- Met native assets zouden ook andere bezittingen, zoals onroerend goed of grond, digitaal gedocumenteerd kunnen worden op IOTA. Vooral in ontwikkelingslanden ziet de IOTA Foundation een groot potentieel voor dergelijke projecten.
- NFT’s liggen op ieders lippen in het cryptojaar 2021 en kunnen nu al worden bewonderd in een testrun op IOTA. Native assets” zouden ook in soortgelijke richtingen overtuigend kunnen zijn.
- Evenementen zouden de stap naar digitalisering kunnen zetten met hun eigen IOTA-activa, van tickets tot getrouwheidspunten en dranktokens.
- Bedrijfscultuur: Met native activa van IOTA zou het mogelijk zijn om overuren, bonussen, bijscholing en meer te documenteren. Vooral in tijden van digitale nomaden en thuiskantoren zouden dergelijke methoden vooruitstrevend zijn, meent de IOTA Foundation.
- In de muziekwereld zouden “native assets” een perfecte manier zijn om zeldzame opnames te markeren, toegang tot officiële online-concerten te organiseren of digitale merchandising te promoten, aldus de IOTA Foundation.
- De IOTA Foundation besteedt in haar schetsen van “native assets” bijzonder veel ruimte aan de elektrische autosector. De wirwar van oplaadstations van vele concurrerende aanbieders is vervelend voor bestuurders; alleen al in Duitsland zijn meer dan 400 marktdeelnemers verantwoordelijk voor de ongeveer 45 000 bestaande oplaadstations voor elektrische auto’s. Om de toegang en de facturering radicaal te vereenvoudigen en transparant te maken, zou een IOTA-consortium “native assets” kunnen creëren die specifiek zijn afgestemd op het gebruik van het opladen van elektriciteit voor elektrische auto’s. Zij zouden ook anonimiteit mogelijk maken en overdraagbaar zijn.
IOTA “native assets” – het probleem is: wanneer?
De verzameling van ideeën over waar IOTA “native assets” (voorheen: “gekleurde munten”) zinvol zouden kunnen zijn en gebruikers zouden kunnen vinden, is inspirerende lectuur. Het echte obstakel voor de implementatie wordt echter door de IOTA Foundation verborgen in een halve zin waarin de “gedecentraliseerde wirwar” als basis wordt genoemd. Dit geeft opnieuw aan dat “gekleurde munten” of “native assets” niet langer een rol zullen spelen in de huidige IOTA 1.5. Dit komt omdat IOTA 1.5 blijft vertrouwen op een centrale coördinator als de uiteindelijke autoriteit. Pas met IOTA 2.0, aka Coordicide, zal het ecosysteem echt gedecentraliseerd worden, waarbij “native assets” echt zouden overeenstemmen met de normen van de cryptotaal. Dan zou een gratis Tanglenet van IOAT inderdaad een speciale mogelijkheid zijn om native assets te pushen. Maar de streefdatum van 2021 voor IOTA 2.0 werd in juli verlaten en er werd geen nieuw tijdschema bekendgemaakt.
Conclusie: mogelijke verdere ontwikkeling van IOTA-ecosysteem geblokkeerd door centralisatie
Zoals helaas vaak het geval is met blog artikels van de IOTA Foundation, geeft de hernoeming van “gekleurde munten” naar “native assets” de indruk dat de achterstand in ontwikkelingswerk wordt verdoezeld met goede ideeën en bloemrijke formuleringen. Omdat het duidelijk is dat commerciële gebruikers van native assets nauwelijks vertrouwen zouden hebben in een centraal Tanglenet, waar de controversiële IOTA Foundation via de coördinator altijd de langste leverage heeft. Overigens, de afwezigheid van Coordicide aka IOTA 2.0 blokkeert ook IOTA’s intrede in de DeFi groeiruimte. Aangezien IOTA 2.0 op technologische knelpunten is gestuit in de ontwikkeling, bestaat het risico dat “native assets” voor langere tijd een puur testspeeltje blijven in het DevNet.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply