De IOTA Foundation heeft use cases en technologische doelstellingen genoemd voor haar deelname aan het EU blockchain project EBSI. EBSI streeft ernaar blockchain-oplossingen voor Europa te ontwikkelen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt.
Kort voor Kerstmis kondigde de IOTA Foundation aan dat zij één van de vijf geselecteerde partners zou zijn in het EU-project EBSI in Fase 2A. EBSI staat voor European Blockchain Services Infrastructure. Het doel van EBSI is om tegen de zomer van 2023 operationele blockchainoplossingen voor de EU-staten te presenteren, waarmee alledaagse taken van administratie, industrie en burgers ook over de grenzen heen kunnen worden uitgevoerd. Volgens een recente blogpost hoopt IOTA ook na medio 2022 bij EBSI betrokken te blijven, wanneer naar verwachting drie van de huidige vijf partners zullen worden geselecteerd om EBSI in fase 2B te voltooien.
De aandacht van de IOTA Foundation gaat nu uit naar het demonstreren in proeven hoe IOTA-technologie de EBSI verrijkt. Praktische voorbeelden hiervan zijn het internationale beheer van auteursrechten en traceerbare ketens bij de recycling van e-afval. Hier zullen individuele processen waarschijnlijk veilig worden gedocumenteerd in de blockchain, waar bevoegde instanties vervolgens toegang tot de gegevens kunnen krijgen. IOTA haalt German Software AG aan boord als onderaannemer bij de implementatie voor EBSI.
Technologische uitdagingen bij EBSI voor IOTA
Vanuit technologisch oogpunt ziet de IOTA Foundation vijf belangrijke problemen waarmee EBSI de komende maanden zal worden geconfronteerd:
1. Schaalbaarheid: momenteel kan IOTA’s Tanglenet tot 1.000 transacties per seconde (TPS) verwerken. Het valt te verwachten dat het EBSI, met zijn uiteenlopende gebruiksscenario’s, aanzienlijk meer capaciteit zal vergen. In de toekomst wil IOAT dit bereiken door sharding en extra netwerken bouwen bovenop het eigenlijke tanglenet.
2. Consensusmechanisme: Om acties in EBSI blockchains te valideren, stelt IOTA haar eigen consensusmechanisme voor. Dit moet worden verfijnd in een gedecentraliseerde IOTA 2.0 via Mana als betaalmiddel voor vergoedingen. Ook belangrijk: de IOTA stelt voor de EBSI-netwerken en hun consensusvorming af te stemmen op de respectieve taken.
3. Governance: Om EBSI-blockchains te besturen, moeten EU-richtlijnen worden nageleefd en moeten verschillende autoriteiten worden ingeschakeld. IOTA wil de respectieve bestuursmodellen op een flexibele manier technologisch implementeerbaar maken.
4. Identiteit: Digitale identiteiten in harmonie met privacy en gegevensbescherming zullen onontbeerlijk zijn voor de EBSI. IOTA heeft op dit gebied al voorbereidend werk verricht met Identity, dat ook in andere projecten dan EBSI wordt getest.
5. Interoperabiliteit: Onder deze noemer verwijst de IOTA Foundation naar de noodzaak om EBSI interoperabel te maken met andere blockchains en protocollen. Daartoe wil het overbruggingsoplossingen ontwikkelen en de veelgebruikte Ethereum Virtual Machine (EVM) voor slimme contracten integreren.
Conclusie: EBSI een prestigeproject voor IOTA
IOTA baas Dominik Schiener jubelt al op Twitter dat EBSI massale adoptie voor IOTA zal betekenen met het oog op meer dan 400 miljoen EU-burgers. De commentaren bevatten echter ook kritische vragen over hoe IOTA de zelfbepaalde taken zal beheren zonder decentralisatie. Het Tanglenet van de huidige IOTA 1.5 bepaalt dat een centrale coördinator onder toezicht van de stichting de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid heeft. Een dergelijke architectuur past echter niet in het EBSI, waar de EU en de lidstaten een onafhankelijke en transparante structuur willen. Met een gedecentraliseerde IOTA 2.0 wordt voor één keer aan dit criterium voldaan – maar of IOTA 2.0 er echt snel zal komen is onzeker na tegenslagen. Voorlopig kan EBSI alleen verwijzen naar het DevNet voor IOTA 2.0, dat tests mogelijk maakt maar nog niet is vrijgegeven voor praktisch gebruik. Zoals ook vermeld in ons jaaroverzicht over IOTA: Decentralisatie als kernthema zal de IOTA in 2022 vergezellen en ook van invloed zijn op de kansen om tot de eindfase bij EBSI betrokken te worden.
Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.
Leave a Reply