IOTA mede-oprichter Schiener: Pleidooi voor robots, kunstmatige intelligentie en blockchains

In een opiniestuk pleit Dominik Schiener, een van de oprichters van IOTA, voor een positieve kijk op de omwentelingen in de reële economie. Robots en kunstmatige intelligentie zouden inderdaad oude banen vervangen, maar zouden daarvoor ten onrechte worden gedemoniseerd.

In de crypto-scène staat Dominik Schiener bekend als mede-oprichter van IOTA. Nu heeft Schiener het woord genomen in een exclusief gastartikel voor Cointelegraph met zijn gedachten over de arbeidsmarkt en economische omwentelingen in het begin van de 21e eeuw. De teneur is als de kop: “Ja, robots nemen onze banen over – maar dat is oké”. En het is verfrissend om Schiener te horen spreken als hij het niet direct over IOTA heeft.

Zelfs zonder IOTA heeft Dominik Schiener spannende stellingen…

In zijn bijdrage aan het debat gaat Schiener uit van de wijdverspreide vrees dat de toenemende automatisering zal leiden tot het verlies van traditionele banen, niet alleen in de productie van auto’s. Dat is natuurlijk waar, zegt Schiener, en weet dat hij bijvoorbeeld de vakbonden provocerend woedend maakt. Hij gaat bewust verder en voorspelt dat bijvoorbeeld in callcenters menselijke medewerkers in de toekomst steeds vaker zullen worden vervangen door stemmen van computers en kunstmatige intelligentie (AI). En zelfs daar waar kantoorexperts zich nog onvervangbaar achten, is dat te voorzien: Met name terugkerende activiteiten kunnen door AI betrouwbaar en goedkoop worden afgehandeld in combinatie met blokkettingen en slimme contracten, aldus Schiener. Hiermee verwijst hij waarschijnlijk naar zaken als notarissen of belastingadviesbureaus.

Nu komt het grote en optimistische “maar”, wat Schiener uitlegt. Het zou contraproductief zijn om deze omwentelingen als negatief en bedreigend te classificeren. Ten eerste zou elk geautomatiseerd proces in de arbeidswereld ook nieuwe banen opleveren. Robots moeten worden onderhouden en AI getraind, noemt hij als voorbeeld. En waarschijnlijk nog belangrijker voor Schiener: het vasthouden aan traditionele opvattingen over de arbeidsmarkt zou innovatie belemmeren. Zo zegt hij dat de mensheid tijdens de eerste automatiseringsgolf in de automobielindustrie heeft bewezen dat ze met innovatieve kracht reageert in nieuwe situaties. Hij verwacht banen waarvoor vandaag de dag geen definitie bestaat. Men moest afstand nemen van de focus op individuele banen en kijken naar het grote geheel. Want de toekomst, zo concludeert Schiener, zal “uiteindelijk voor iedereen werk opleveren”.

Conclusie: Schiener met elegante reclame voor IOTA

Schiener noemt IOTA niet in zijn ‘food for thought’, zelfs niet zijn werkgever en het hoofdproject dat hem elke dag bezig houdt. In het achterhoofd heeft Schiener zeker in gedachten dat IOTA een goed stuk van de nieuwe taart wil krijgen voor de reeds gestarte innovaties. IOTA wil immers de standaard worden in het internet van de dingen (ivd). Maar Schiener vermijdt deze directe verwijzingen naar IOTA en dat doet zijn tekst goed. Zijn opmerkingen blijven dus een onpartijdig pleidooi voor het vertrouwen in de toekomstige arbeidsmarkt en het niet uitkiezen van robots als een abstract mooi beeld. Of het optimisme van Schiener voor innovatieve banen op grote schaal nu wel of niet zijn waarde bewijst, wordt natuurlijk aan echte ontwikkelingen overgelaten. De discussie gedijt echter vanuit verschillende invalshoeken en Schiener’s optimisme is overtuigend. Zonder het risico te lopen zichzelf gemakkelijk kwetsbaar te maken door IOTA direct te benoemen. Want zoals bekend loopt niet alles bij IOTA zo soepel als Schiener en zijn collega’s ooit hebben gedroomd.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*