IOTA-ontwikkelaar Hans Moog doet verslag – pittige cultfiguur

Onder IOTA-volgers is ontwikkelaar Hans Moog alias hus_qy een vertrouwd figuur. Omdat Moog eerlijk communiceert. De expert weerlegt nu geruchten dat hij zich zou hebben teruggetrokken uit IOTA.

De IOTA gemeenschap kan absoluut niet blij zijn met de prijsontwikkeling van hun favoriete valuta, en terugkerende vertragingen in het ontwikkelingswerk zijn ook geen pretje. Maar IOTA supporters zijn nu van één zorg af. Het gaat om Hans Moog aka hus_qy, die al jaren als ontwikkelaar bij de IOTA Foundation werkt en in die tijd veel vertrouwen binnen de gemeenschap heeft opgebouwd. Onlangs deden geruchten de ronde dat Moog afscheid had genomen van IOTA. Zijn Twitter account was al sinds eind maart inactief en ook elders was er niets van Moog vernomen. Maar nu twittert Moog weer en schrijft dat hij eindelijk terug is.

De afgelopen maanden zijn erg uitdagend geweest door privégebeurtenissen, schrijft de nazaat van de legendarische synthesizer-bedenker Robert Moog. Gedurende enkele weken tot maanden zal hij minder tijd (voor IOTA) hebben dan normaal. Maar Moog zegt ook in niet mis te verstane bewoordingen: “Ja, ik blijf werken voor IOTA, en ja, ik geloof nog steeds dat ons protocol superieur zal zijn aan concurrerende technologieën.” De speculatie dat Moog zich heeft losgemaakt van IOTA is deels te wijten aan meningsverschillen met stichtingshoofd Dominik Schiener die openbaar zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan Moogs wantrouwen tegen het geplande IOTA zijproject Assembly (ASMB) of Schieners voorstel om de financiële situatie te verbeteren door opzettelijke inflatie, wat Schiener later toegaf.

Met nieuwe motivatie klimt Moog echter meteen weer in de ring en toont zich vredelievend. Hij was inderdaad “een beetje teleurgesteld” toen Schiener in april afzag van het plan om een MVP te leveren als prototype voor een gedecentraliseerde IOTA. Maar als hij terugkijkt op de afgelopen weken, zegt Moog, moet hij het eens zijn met de beslissing – omdat het verschuiven van het ontwikkelingswerk voor decentralisatie voor IOTA (“Coordicide”) naar de centrale code zijn vruchten afwerpt. De decentralisatie van IOTA is het verklaarde lievelingsproject van Moog en zijn uitgesproken uitspraken over bijna-faillissementen hebben hem voor velen tot een cultfiguur gemaakt.

Conclusie: Hans Moog is terug – kan hij IOTA inspireren?

Eerlijkheidshalve moet ook vermeld worden dat Moog niet alleen fans heeft onder technologische experts. IOTA criticus Buffy, bijvoorbeeld, heeft menig publieke schermutseling met Moog gehad. Maar als de discussie bij IOTA losbarst over de vraag of Schiener nog wel het juiste hoofd van de stichting is, valt automatisch de naam van Moog als mogelijke opvolger. En je moet ook niet onderschatten dat IOTA investeerders zijn gaan houden van Moog’s eerlijke communicatie als alternatief voor Schiener’s uitspraken. Moog zegt nu dat hij meer zal delen over de ontwikkelingsstatus en doelen van IOTA “in de komende dagen” – zij het expliciet zonder voorspellingen over tijdlijnen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*