IOTA ontwikkelt oplossing voor KYC identiteitsverificatie op het web3 met vier partners

De IOTA Foundation werkt al jaren aan het onderwerp digitale identiteiten. Nu wordt samen met vier partners een nieuwe aanpak gekozen om identiteitsverificatie (KYC) in Web3 te implementeren in overeenstemming met de wet.

In de zoektocht naar veelbelovende use cases richt IOTA haar aandacht opnieuw op het onderwerp digitale identiteiten. Hoofd van de stichting Dominik Schiener promoot het initiatief “KYC Done Right With IOTA” via X. In een gerelateerde blogpost worden IDnow, walt.id, SPYCE.5 en de Bloom Wallet gepresenteerd als partners voor het project. Met walt.id had de stichting ongeveer een jaar geleden al een oplossing genaamd “Inloggen met IOTA” gelanceerd, maar daar is daarna niets meer van vernomen.

De uitdaging is duidelijk: in de EU en elders worden de regels voor cryptohandel voortdurend aangescherpt, met de focus op het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering. Daarom voeren wetgevers maatregelen in die bijvoorbeeld geldoverboekingen met een waarde van meer dan 1.000 euro duidelijk toeschrijven aan particulieren of rechtspersonen, zelfs als ze afkomstig zijn van zelfbeheerde wallets. Vanuit deze uitgangspositie willen IOTA en haar partners nu een handige en praktische oplossing opzetten.

Het concept: IDnow handelt de initiële identiteitscontrole online af, waarbij naam, geboortedatum, adres en andere persoonlijke gegevens kunnen worden vastgelegd. Als KYC’er ben je bekend met dergelijke processen van de eerste registratie op cryptobeurzen. walt.id genereert vervolgens een uniek token in IOTA-formaat uit deze geverifieerde informatie. De Bloom Wallet slaat dit identiteitstoken op als derde stap. Net als SPYCE.5 is Bloom Wallet een project dat is opgericht door voormalige werknemers van de IOTA Foundation.

Volgens de projectbeschrijving richt SPYCE.5 zich op het efficiënt ontwerpen van de KYC-infrastructuur op het IOTA zijproject Shimmer (SMR). Zoals je kunt zien, is de ID oplossing in het huidige stadium van ontwikkeling ontworpen voor het IOTA ecosysteem. Zelfs in een begeleidende verklarende video zijn de doelen voor KYC en digitale identiteit beperkt tot DeFi onder Shimmer en vaag Web3.

Conclusie: IOTA ID – oude wijn in nieuwe vaten?

In de nazomer van 2021 ging IOTA al tekeer over een succesvol proefproject over digitale identiteiten samen met de Nederlandse de Volksbank. IOTA wilde ook betrokken zijn bij het uitgeven en valideren van testcertificaten tijdens de pandemie van het coronavirus. Het hoofd van de stichting, de heer Schiener, is al jubelend dat de nieuwe KYC-oplossing het voor investeerders gemakkelijker zal maken om financiële transacties aan te gaan in het IOTA ecosysteem. Maar de andere waarheid is dat er hevige concurrentie is op het gebied van digitale identiteiten, waar IT-giganten als Microsoft en Ethereum (ETH) al actief zijn. Het is moeilijk voor te stellen dat IOTA en haar weinig bekende samenwerkingspartners hier ineens een nieuwe standaard kunnen neerzetten.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*