IOTA: Overdrijft de stichting in haar succesverhalen over Chrysalis?

De Stichting IOTA staat opnieuw onder publieke druk: Dit keer gaat het om het verwijt dat de prestatieverhoging van de Tanglenet door Fase 1 van Chrysalis systematisch wordt overdreven. Deskundigen kunnen de argumenten begrijpen.

Toen vorige week bij IOTA fase 1 van chrysalis werd gelanceerd, lag de focus op technologische vooruitgang. Meer dan 1.000 transacties per seconde (TPS) konden nu in het netwerk worden afgehandeld, de IOTA Foundation prees zichzelf op alle kanalen. Maar bij nader inzien is dit helemaal niet waar, volgens een uiterst kritisch specialistisch artikel.

IOTA en het ding met de TPS

In de cryptoscene wordt TPS beschouwd als een indicator voor het aantal monetaire transacties dat een netwerk per seconde kan bevestigen. Een bijzonder kenmerk van IOTA is dat dergelijke transacties via verschillende zogenaamde bundels worden verwerkt. Wat IOTA suggereert met 1.000 TPS is dus onzin. IOTA komt tot 1.000 bundels per seconde. In het artikel staat echter dat het meetcijfer voor TPS veel lager moet worden ingesteld en ongeveer 250 bedraagt. Het zal de IOTA Foundation beschuldigen van het bewust gebruiken van valse termen in buitenreclame.

In de IOTA-gemeenschap werden de bevindingen vervolgens intensief besproken op Twitter (hier en hier). Het artikel is een rode lap voor veel IOTA-supporters. Maar in de zaak van de TPS heeft hij gelijk, dat is de teneur. De Stichting IOTA heeft nog geen correcties bekend gemaakt.

Het artikel gaat ook in op een tweede detail in verband met de prestaties van IOTA. De nieuwe node software Hornet wordt ook geadverteerd met 1.000 TPS en de mogelijkheid om Hornet te gebruiken op low performance computers zoals Raspberry Pi 4. Maar de praktijk wijst uit, dat bewijst het artikel: Als deze TPS worden omgezet in standaard TPS, is het resultaat slechts 35 tot 100 reële transacties per seconde, anders zouden dergelijke terminals van het netwerk moeten worden uitgesloten. Al met al overdrijft de Stichting IOTA het succes van TPS by chrysalis met een factor 10, zoals de analyse is getiteld.

Conclusie: IOTA heeft de rust op het kasteel opnieuw verstoord

Het is in ieder geval gênant dat de Stichting IOTA technische termen als TPS anders interpreteert dan gebruikelijk in de externe communicatie. De implementatie van Chrysalis Fase 1 krimpt onder het nieuwe licht van een groot succes naar een veel kleiner succes. Kritische artikelen worden weer een doelwit voor IOTA-fans. Maar in de kritische informatie over het IOTA-project en zijn leiders was de kritiek vooral terecht. En van buitenaf gezien blijft het heel vreemd: wanneer de IOTA Foundation geconfronteerd wordt met kritiek en beschuldigingen, volgt de grote stilte. Maar het uitzitten van problemen is geen tactiek waarmee de Stichting IOTA het vertrouwen van investeerders bevordert.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*