IOTA werkt sinds 2020 samen met de handelsorganisatie Trademark Africa in Afrika. De organisatie sluit nu de eerste contracten met autoriteiten om grensoverschrijdende handel te vereenvoudigen.
Toen de IOTA Foundation ongeveer drie weken geleden de registratie van een vestiging in Abu Dhabi aankondigde, was een van de bijbehorende doelen een sterkere aanwezigheid in Afrika. IOTA heeft daar sinds 2020 een strategische samenwerking met de handelsorganisatie Trademark Africa, die langzaam vruchten lijkt af te werpen. In een recente blogpost meldt IOTA dat Trademark Africa nu contracten afsluit met hygiëneautoriteiten om de douaneafhandeling op internationale handelsroutes te versnellen.
Het project heet de Trade Logistic Information Pipeline (TLIP), wat een database is. TLIP is gebaseerd op IOTA-technologie en maakt het mogelijk om documenten in te voeren en op te vragen door autoriteiten. De TLIP-website legt uit dat voor een zending goederen van bijvoorbeeld Kenia naar Nederland meer dan 200 informatie-uitwisselingen nodig zijn. In plaats van deze op papier te verwerken, is TLIP bedoeld om tijd en geld te besparen als digitale toepassing. De Britse grensautoriteiten zijn er trots op dat ze TLIP hebben geselecteerd voor een proefproject om handelsroutes efficiënter te organiseren.
IOTA is niet de enige cryptocurrency die Afrika categoriseert als een regio waar de voordelen van blockchainoplossingen kunnen worden aangetoond. Met name Cardano (ADA), met oprichter Charles Hoskinson, is sterk betrokken bij Afrika in de sectoren onderwijs, microkrediet en mobiele telefonie. Van een afstand is het echter erg moeilijk om in te schatten in hoeverre proefprojecten zullen uitgroeien tot breed geaccepteerde use cases. In TLIP is IOTA (nog) niet gepland als betaalmiddel; in plaats daarvan dient het Tanglenet uitsluitend voor het documenteren en netwerken van de bedrijven en autoriteiten die betrokken zijn bij een handelsroute. Bij het exporteren van planten en bloemen naar Europa, wat typisch is voor Afrika, moeten uitgebreide documentatievereisten in acht worden genomen om de introductie van ziekten te voorkomen.
Conclusie: IOTA in Afrika – de vooruitzichten zijn er
In de zomer van 2022 hebben we grafisch geïllustreerd waarom veel experts het Afrikaanse continent als “crypto-geschikt” beschouwen. Dit is in principe nog steeds het geval en IOTA kan nu ook rekenen op steun uit de Verenigde Arabische Emiraten. Aan de andere kant hebben samenwerkingsprojecten van de IOTA Foundation vaak laten zien dat PR-informatie en realiteit uiteenlopen. De grootste uitdaging voor IOTA blijft de transformatie naar een gedecentraliseerd Tanglenet 2.0 dat is aangekondigd voor 2024. Beleggers moeten nog steeds de inflatiehamer van IOTA niet onderschatten, die de prestaties veel moeilijker maakt.
Leave a Reply