IOTA referendum: meerderheid voor nieuw fonds met “ongeclaimde token” in zicht

In het referendum over hoe om te gaan met IOTA’s zogenaamde “niet-opgeëiste tokens”, tekent zich een duidelijke meerderheid af voor het oprichten van een nieuw fonds. Het eindresultaat zal naar verwachting maandag bekend zijn.

Eind mei is bij IOTA het eerste referendum van start gegaan, waarbij via het Tanglenet een besluit wordt genomen over een strategische toekomstvraag met IOTA als stembus. De gemeenschap wordt gevraagd wat er moet gebeuren met “niet-opgeëiste tokens” die momenteel ongeveer 17 miljoen US dollar waard zijn. De IOTA Foundation heeft nu een tussentijdse uitslag bekend gemaakt via Twitter en de tendens is duidelijk: een goede 80 procent van de tot nu toe getelde stemmen stemden voor “Bouwen” en dus voor de oprichting van een fonds waaruit toekomstige IOTA projecten kunnen worden gesteund. Slechts ongeveer 17 procent was daarentegen voorstander van “Burn”, wat zou neerkomen op het vernietigen van de “unclaimed token” en waarvan de voorstanders hoopten dat het een positief effect zou hebben op de IOTA prijs.

Het tellen van de stemmen die via de IOTA Firefly Wallet zijn uitgebracht, zal op maandag (13 juni) worden afgerond. Dan zal ook de officiële einduitslag worden bekendgemaakt. In de aanloop is bepaald dat elk IOTA token telt als één stem. Critici zagen deze procedure als een bevoordeling van “walvissen”, d.w.z. investeerders met grote IOTA holdings. In de commentaren nu op de voorspelbare meerderheid voor “Build” overheersen echter de positieve reacties. In het geval van de “IOTA Treasury”, waarvan het gebruik opnieuw moet worden gestemd door de gemeenschap, is de hoop gericht op projecten die toekomstperspectieven bieden.

De meeste van de “niet-opgeëiste tokens” hebben een lange geschiedenis achter de rug; het leeuwendeel van de meer dan 50 tera IOTA in kwestie dateert uit 2015 en 2016. Toen vroege investeerders deze IOTA waar ze eigenlijk recht op hadden niet opeisten, vielen ze onder de controle van de oprichters van IOTA. Tussen Dominik Schiener, David Sønstebø en Come-from-Beyond (Sergej Ivancheglo) was er een bitter meningsverschil over de “ongeclaimde penning”, maar dat lijkt nu te zijn bijgelegd.

Conclusie: IOTA zet een stap richting de gemeenschap

17 miljoen US dollar is een hanteerbaar bedrag in de crypto-industrie, en de IOTA Foundation zou er ongeveer een jaar van kunnen overleven. Dus misschien gaat dit historische eerste referendum van IOTA ook over een detail dat vergeten wordt: IOTA bewijst net dat het technologisch en inhoudelijk in staat is om de gemeenschap bij belangrijke zaken te betrekken. Dit maakt IOTA iets onafhankelijker van de machtige IOTA Foundation, die er soms van wordt beschuldigd zich te gedragen alsof ze in een ivoren toren zit.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*