De IOTA Seed Scam van 2018 is opgelost door de Britse politie en de zaak is nu gesloten. Er is ongeveer 2 miljoen euro aan compensatie beschikbaar voor de slachtoffers. De IOTA oplichter moet de gevangenis in.
Sommige IOTA-beleggers herinneren zich waarschijnlijk nog wel de seed scam van 2018, waarbij destijds het equivalent van ongeveer 10 miljoen euro aan IOTA uit wallets werd gestolen. De eenzame dader werd begin 2019 gearresteerd, maar het is nu pas dat de Britse politie de zaak eindelijk sluit. In een persbericht wordt aangekondigd dat er ongeveer £1,9 miljoen (iets minder dan €2,2 miljoen) aan compensatie kan worden uitgekeerd aan de slachtoffers. Tot nu toe zijn er wereldwijd 50 tot 60 slachtoffers van de IOTA-fraude geïdentificeerd.
De dader, een 40-jarige Nederlander genaamd Wybo Wiersma, is naar verluidt veroordeeld tot vierenhalf jaar gevangenisstraf voor diefstal. Hij had een website opgezet die beloofde veilige seeds te leveren voor IOTA wallets met behulp van een willekeurige generator. In werkelijkheid leverde de website iotaseed.io, die inmiddels natuurlijk is gesloten, echter wachtwoorden die Wiersma kende en waarmee hij vervolgens de wallets van de slachtoffers kon aanboren. De politie slaagde er later in om ongeveer 2,37 miljoen pond aan IOTA in beslag te nemen op een cryptobeurs. Deze IOTA werden vervolgens met behulp van de cryptobeurs Kraken weer omgezet in geld. Het onderzoeksteam bedankte Kraken uitdrukkelijk.
In de verklaring wordt benadrukt dat de IOTA-fraude in veel opzichten een primeur was voor de ambtenaren. De inbeslagname van crypto en de daaropvolgende omwisseling terug in Britse ponden was nieuw terrein voor de autoriteiten. Het vroege succes van het onderzoek werd ook toegeschreven aan de samenwerking met de Duitse politie. Er wordt gewaarschuwd voor steeds nieuwe oplichtingsmethoden, en niet alleen met IOTA.
Conclusie: IOTA zaadzwendel – slachtoffers moeten zich melden
Beter laat dan nooit – zo kan de conclusie van de IOTA seed scam van 2018 worden samengevat. De zaak heeft ons opnieuw geleerd dat je als cryptobelegger bijzonder voorzichtig moet zijn met het opslaan van Bitcoin en Co. We raden het gebruik van een hardware wallet sterk aan. En als je een van de IOTA-slachtoffers van 2018 bent, is het misschien de moeite waard om contact op te nemen met de South East Regional Organised Crime Unit (SEROCU), die de zaak behandelt. Ook al is er geen volledige schadevergoeding, de politie heeft blijkbaar nog niet alle slachtoffers opgespoord. Er is dus een kans dat je misschien geen IOTA terugkrijgt, maar in ieder geval Britse ponden.
Leave a Reply