De beruchte John McAfee werd in juni 2021 dood aangetroffen in zijn Spaanse gevangeniscel. Sommigen geloven niet in de officiële zelfmoordvisie. Nu doen er nieuwe geruchten de ronde.
Een leven als dat van John McAfee was en is een film waardig: hij verdiende een fortuin met naar zichzelf genoemde beveiligingssoftware, en McAfee stond in 2017/8 aan de wieg van de eerste crypto-boom. Zijn sluikreclame voor winderige nieuwe munten werd McAfee’s juridische ondergang: in 2020 arresteerde de politie in Spanje hem voor een uitleveringsverzoek aan de VS. Nog voor de overplaatsing werd de toen 75-jarige in juni 2021 dood aangetroffen in zijn cel, en er begonnen onmiddellijk theorieën de ronde te doen die de officiële verklaring van “zelfmoord” in twijfel trokken. Want McAfee had in 2019 al op Twitter laten weten dat er geen geloof moet worden gehecht aan een mogelijke zelfmoord van zijn kant. Hij zag zichzelf bedreigd door Amerikaanse functionarissen en kon zich een gefingeerde zelfmoord voorstellen.
Een pas uitgebrachte Netflix-documentaire over het wilde leven van John McAfee geeft samenzweringstheoretici nu nieuw voer. Want in de documentaire beweert ex-vriendin Samantha Herrera dat ze een telefoontje kreeg twee weken nadat de dood was gemeld. “Ik ben het, John. Ik heb mensen betaald om te doen alsof ik dood ben – maar ik ben niet dood,” zou McAfee gezegd hebben. Volgens Herrera kwam het telefoontje uit Texas en stelde haar ex-partner voor om samen weg te lopen. Het verhaal past in het beeld dat McAfee graag van zichzelf schetst – maar kan het waar zijn?
In een verklaring aan de Amerikaanse media gelooft zijn vrouw Janice McAfee niet in de Netflix-versie van de dood van haar man. Ze zegt wel “we hebben het hier over John McAfee, dus alles is mogelijk” – maar dan zegt Janice McAfee ook dat een verdwijning in Texas uiterst onwaarschijnlijk is omdat de Amerikaanse autoriteiten hem achtervolgden. Janice McAfee stond haar man bij, zelfs toen hij in de gevangenis zat en blijft zijn Twitter-account beheren. Daar eist zij voortdurend dat het lichaam aan haar wordt teruggegeven en dat een onafhankelijke lijkschouwing wordt toegestaan. In gewone taal: Janice McAfee vindt een zelfmoord ook niet per se aannemelijk, maar hoopt niet op het overleven van haar man.
Conclusie: John McAfee blijft materiaal voor legenden
De in Schotland geboren McAfee fascineerde volgelingen met een losbandige levensstijl, succes als ondernemer en zwemmen tegen de stroom in – dat heeft zijn dood overleefd. Vergeten zijn alle gevluchte beleggers die blindelings zijn beleggingstips voor de crypto-industrie volgden. Maar het vergt veel verbeeldingskracht om te denken dat de Spaanse autoriteiten een geheime executie van McAfee door Amerikaanse agenten zouden hebben toegestaan en verdoezeld.
Leave a Reply