JP Morgan ontsluit ook zijn stablecoin voor euro’s – Siemens eerste klant

Vier jaar geleden lanceerde de Amerikaanse bank JP Morgan een stablecoin voor Amerikaanse dollars op zijn private blockchain. Nu wordt deze ook bruikbaar voor euro’s en Siemens is de eerste gebruiker. SAP experimenteert ook.

In 2019 lanceerde de Amerikaanse grootbank JP Morgan zijn eigen stablecoin JPM Coin – in crypto jaren een halve eeuwigheid geleden. Tegelijkertijd ontwikkelde JP Morgan ook een eigen blockchain om JPM Coin trades voor institutionele klanten mogelijk te maken. Nu meldt het zakelijke persbureau Bloomberg dat JP Morgan nu ook overschrijvingen in euro’s in dit systeem mogelijk maakt. De eerste klant was het Duitse bedrijf Siemens. Voordelen van geld overmaken via de JPM Coin zijn 24/7 beschikbaarheid, onmiddellijke bevestigingen en lage kosten.

Uit het rapport blijkt ook dat JP Morgan in de afgelopen vier jaar al meer dan 300 miljard US dollar heeft overgemaakt via zijn interne cryptonetwerk. Vergeleken met de bijna 10 biljoen US dollar aan betalingen die de grote bank dagelijks verwerkt, blijft dit tot nu toe echter een niche business. Toen JPM Coin werd gelanceerd, zagen waarnemers het als een potentiële concurrent voor Ripple (XRP). De altcoin van Ripple ziet zijn belangrijkste toepassingsgebied als een overbruggingsvaluta voor internationale geldtransfers, en XRP kan in deze context ook worden gebruikt als er omrekeningen moeten worden gedaan tussen verschillende valutagebieden.

Dat er in de industrie steeds meer wordt gesproken over de voordelen van blockchainoplossingen voor snelle en internationale geldtransacties, bewijst ook het voorbeeld van SAP. Het Duitse softwarebedrijf begon half juni met de integratie van de stablecoin USD Coin (USDC) in zijn systemen. In een blogpost beschrijft SAP dat het in eerste instantie gaat om een experiment zonder monetaire waarde. Maar SAP noemt ook als voordelen van een dergelijke oplossing voor internationale geldtransfers dat de kosten tot 50 US dollar die anders gemaakt zouden worden drastisch worden verlaagd. Bovendien worden ze onmiddellijk en transparant verwerkt, terwijl klassieke internationale overschrijvingen tot zeven dagen in beslag nemen en de verzender noch de ontvanger in de tussentijd wordt geïnformeerd over de status van de overschrijving. SAP wil ook een op de euro gebaseerde stablecoin integreren in zijn software.

Conclusie: Stablecoins slaan aan in het bankwezen en de grote industrie

De voorbeelden van JP Morgan, Siemens en SAP laten zien hoe het onderwerp stablecoins, na een langzame start, nu steeds meer terrein wint in praktische toepassingen op grote schaal. De voordelen van onmiddellijke overschrijvingen, non-stop beschikbaarheid en lage kosten zijn duidelijk. Als het gaat om stablecoins, die ook belangrijk zijn in cryptomarkten, lijkt USD Coin (UDSC) een voorsprong te krijgen in grootschalige industrie en traditionele financiën. Dat komt omdat de stablecoin waar Circle verantwoordelijk voor is al geïntegreerd is in Visa en volgens een marktoverzicht uit de zomer van 2022 ook al grotendeels voldoet aan de regelgeving. Het is goed mogelijk dat USDC binnen afzienbare tijd Tether (USDT) zal inhalen qua marktkapitalisatie.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*