Julian Hosp’s project in moeilijke situatie: Stablecoin DUSD verliest dollar koppeling

Decentralised USD (DUSD) is een andere stablecoin die zich heeft losgekoppeld van zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar. DUSD is gebaseerd in het DeFiChain ecosysteem, een project van de controversiële Julian Hosp.

In mei was dat TerraUSD (UST), een algoritmische stablecoin waarvan het concept onder praktische druk implodeerde. Nu, in juni, vecht de gelijksoortig bedachte Decentralised USD (USDD) van Tron (TRX) om te overleven. Naast deze twee prominente gevallen is ook DUSD (Decentralised USD), een stablecoin van DeFiChain, in troebele wateren terechtgekomen. In de laatste paar dagen is de prijscurve van de DUSD onder de 80 cent gezakt, ver verwijderd van de 1:1 koppeling aan de US dollar waar het oorspronkelijk naar streefde. DeFiChain lijkt ook elders in de problemen te zitten. Het project werd opgericht door Julian Hosp, een irritant figuur niet alleen in de Duitstalige crypto scene.

Op forums zoals Reddit zoeken beleggers naar manieren om uit de ellende van DUSD te komen. Volgens berekeningen aldaar zijn er ongeveer 200 miljoen DUSD in omloop, maar zij worden slechts gedekt door een goede 20 miljoen US dollars. Als alle beleggers hun DUSD van DeFiChain zouden terugtrekken, zou de waarde waarschijnlijk richting nul dalen. In een officiële blogpost van midden mei beroept DeFiChain zich nog op verschillen met UST bij Terra – maar de realiteit lijkt Julian Hosp en zijn team snel in te halen.

DeFiChain, als zogenaamd innovatief ecosysteem, is niet alleen aan het verzwakken met zijn stablecoin DUSD. Een kenmerk van DeFiChain is de handel met getoken aandelen. Op die manier zouden aantrekkelijke effecten van klassieke beurzen ook gemakkelijk moeten kunnen worden opgenomen in de strategieën van crypto-handelaars. Maar het voorbeeld van Apple laat het zien: op de open markt wordt AAPL momenteel verhandeld voor een goede 135 US dollar, maar de versie bij DeFiChain onder de naam Apple Tokenized Stock Defichain (DAAPL) komt maar tot een prijs van rond de 100 US dollar. Ook hier heeft dus een ontkoppeling van de beoogde (werkelijke) prijs plaatsgevonden.

Conclusie: DeFiChain met stablecoin DUSD met uitsterven bedreigd?

Julian Hosp roept via zijn Twitter-account, dat een groot bereik heeft, mensen op om deel te nemen aan discussies om een oplossing te vinden voor de onevenwichtigheid bij DeFiChain en DUSD. Critici menen dat reddingspogingen weinig kans van slagen hebben omdat de zwakke punten in het ondoorzichtige concept zitten. De faillissementen van Terra (LUNA) en UST hebben ons geleerd dat zodra zich neerwaartse spiralen voordoen in kunstmatige stablecoins, de psychologie van de markten de trend aanwakkert. Of DeFiChain en Julian Hosp erin zullen slagen een tegenexemplaar met DUSD te organiseren, valt in de nabije toekomst nog te bezien.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*