Tron Stablecoin USDD blijft verzwakken – is oprichter Justin Sun aan het speculeren?

Al vijf dagen lang is de algoritmische stablecoin USDD zijn 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar kwijt. Er wordt gevreesd voor een crash zoals bij Terra (LUNA) en UST. Eén theorie roept vragen op over Tron oprichter Justin Sun.

De algoritmische stablecoin USDD, verankerd in het Tron (TRX) ecosysteem, handelt voor de vijfde dag op rij meer dan 2 cent verwijderd van zijn doelniveau van US$1,00. De ontkoppeling van USDD begon op maandag en velen in de crypto scene wedden dat de trend USDD en Tron verder in het rood zal drijven. Een enorme crash zoals in mei met Terra (LUNA) en de algoritmische stablecoin UST daar wordt ook mogelijk geacht. Maar op Twitter is een theorie te vinden die een heel ander scenario schetst: Volgens deze bewering zou Justin Sun, als oprichter van Tron, er belang bij hebben de speculatie over USDD en TRX aan te wakkeren.

Om de gedachtengang te begrijpen, moet je je verplaatsen in het hoofd van een slimme pokerspeler. Twitter-gebruiker TheImmutable is van mening dat parallellen tussen USDD en Tron en Terra en USD enorm misleidend zijn, maar opzettelijk niet openbaar worden gemaakt. Verschil nummer één: Theoretisch zou bij het genereren van USDD, TRX automatisch moeten worden vernietigd (verbrand) in de overeenkomstige waarde. Dit mechanisme, dat ook in omgekeerde richting werkt, is het basisconcept van algoritmische stablecoins. Maar bij Tron komen de TRX die met USDD worden betaald, niet in Nirvana terecht, maar in een portemonnee van de Tron Foundation.

Is USDD geen algoritmische stablecoin in de strikte zin?

Als deze informatie van TheImmutable juist is, is USDD helemaal geen echte algoritmische stablecoin. Hij citeert ook een andere deskundige die zegt dat het de stichting ongeveer 36 miljoen US-dollar aan reserves zou kosten om de USD terug te brengen tot de beloofde 1:1 koppeling aan de US-dollar. Een dergelijke strategische interventie op de markten zou waarschijnlijk door Justin Sun kunnen worden geregeld en zou financieel haalbaar zijn. Maar voor zover TheImmutable de situatie interpreteert, zijn Justin Sun en de Stichting niet eens serieus bezig om de USDD op de vrije markt te stabiliseren met reserves. Dit is omdat een dergelijke stap hun eigenlijke tactiek zou verstoren, meent TheImmutable.

Het wijst er ook op dat USDD nauwelijks volume ontwikkelt in de vrije handel en zich bovendien voor een groot deel afspeelt op de cryptobeurs Poloniex. Dit platform maakt sinds eind 2019 deel uit van het imperium van Justin Sun. Volgens TheImmutable, heeft Justin Sun nu een handelsplatform in Poloniex waar hij comfortabel de prijsvorming van USDD kan beïnvloeden met zijn eigen posities. Maar de vraag blijft, waarom zou Justin Sun geïnteresseerd zijn in het dumpen van USDD en twijfel toestaan over de toekomst van TRX?

Eén benadering: Justin Sun had de ontwikkeling gepland en zelfs van tevoren met shortposities op dalende koersen gewed en zo winst gemaakt. Daarnaast zou hij geld verdienen door vergoedingen van derde-partijhandelaren op Poloniex. Een ander idee: als USDD wordt “gered” en terugkeert naar een 1:1 koppeling aan de US-dollar, kan dit ook reclame zijn voor de algoritmische stablecoin. Toen UST failliet ging in Terra, was er bijna 20 miljard dollar geïnvesteerd in UST. USDD heeft momenteel een marktkapitalisatie van ongeveer 700 miljoen US dollar en het zou in het belang van de uitvinder zijn indien dit cijfer aanzienlijk zou stijgen.

Conclusie: De zwanenzang voor USDD was voorbarig – wat komt hierna?

De berekening over USDD is in principe heel simpel: wie op dit moment de Tron Stablecoin koopt, krijgt 1 US dollar met een korting van 3 tot 4 procent, die vervolgens moet worden gerealiseerd als USDD weer stabiliseert. Overeenkomstige speculaties bij UST en Terra leidden echter tot enorme verliezen. De aanzienlijke overcollateralisatie van USDD (volgens de website momenteel bijna 300 procent) suggereert eigenlijk dat deze stablecoin vroeg of laat zal worden teruggebracht naar de koppeling met de Amerikaanse dollar.

Maar Justin Sun is in het verleden al eens beschuldigd van handel met voorkennis. Bovendien zijn de handelsplatforms voor USDD zeldzaam en hebben zij geen al te beste reputatie. Voeg daarbij de stelling van TheImmutable dat Justin Sun in het geheim op een andere manier aan de touwtjes trekt bij USDD dan wordt aangenomen, en het wordt duidelijk dat een investering in USDD op zijn minst goede zenuwen en goed gefundeerd onderzoek vereist. Blindelings vertrouwen op de slogans van Justin Sun, Tron en USDD kan snel uitdraaien op een financiële nachtmerrie.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*