Terra (LUNA) en UST: collectieve rechtszaak na miljardencrash

Terraform Labs, oprichter Do Kwon en anderen worden geconfronteerd met een class action rechtszaak in de VS na de glijbaan van Terra (LUNA) en Stablecoin UST. Beleggers zien zichzelf bedrogen en eisen compensatie.

Het faillissement van Terra (LUNA) en de algoritmisch gekoppelde stablecoin UST krijgt een juridische nasleep: In de VS is namens beleggers een collectieve schadevergoedingsactie aangespannen. Terraform Labs, het cryptobedrijf achter LUNA en UST, oprichter Do Kwon en tien andere bedrijven die het Terra-ecosysteem promoten, moeten voor de rechter worden gedaagd. De eisers beschuldigen hen ervan UST en LUNA te hebben verkocht zonder de vereiste vergunning en ook misleidende informatie te hebben verspreid. Er is nog geen commentaar van Do Kwon of Terraform Labs, de hoofdaanklagers, openbaar gemaakt. In de memorie van eis wordt de ondergang van LUNA en UST vergeleken met de insolventie van de investeringsbank Lehman Brothers in 2008, een van de belangrijkste aanleidingen voor een verstrekkende internationale financiële crisis.

Voorzichtig berekend heeft de krach bij LUNA en UST binnen een paar dagen na 6 mei minstens 40 miljard dollar aan beleggerskapitaal verbrand. Zij hadden erop vertrouwd dat UST stabiel aan de US-dollar zouden zijn gekoppeld en staken hun geld vaak in het DeFi Protocol Anchor, waar een jaarlijkse rente van 20 procent werd verwacht. Maar het concept van UST stortte in elkaar toen grote investeerders hun investeringen uit het Terra-ecosysteem begonnen terug te trekken. Volgens de berekeningen van de eisers heeft UST (TerraUSD) tussen 6 en 9 mei 91 procent van zijn waarde verloren, en LUNA maar liefst 99,7 procent.

Heeft Terraform Labs de Amerikaanse Securities and Exchange Commission opzettelijk omzeild?

Thans wordt aangevoerd dat Terra in de VS als een effect moet worden aangemerkt, maar dat voor de verkoop geen toestemming van de SEC is gevraagd. Dit soort argumenten is bekend in de crypto-industrie; Ripple (XRP), bijvoorbeeld, wordt door de SEC aangeklaagd op basis van een soortgelijk uitgangspunt. Een Howey-test zou de goedkeuringsvereisten voor LUNA en UST hebben aangetoond, aldus de groepsactie. Zij zegt dat zij meer dan 100 beleggers vertegenwoordigt die samen een schadevergoeding van meer dan 5 miljoen USD eisen, waarmee zij voldoet aan de wettelijke vereisten voor een groepsactie.

Naast het ontbreken van toestemming van de SEC wijzen de eisers op reclame en informatie op Terra, UST en Anchor Protocol, waarin absolute stabiliteit van het ecosysteem werd gesuggereerd tegenover betere kennis. De verantwoordelijken rond Do Kwon en Terraform Labs hadden moeten beseffen dat de reserves van de Luna Foundation Guard (LFG) niet voldoende waren om UST tijdens de duurproef te ondersteunen. Ook wordt herinnerd aan een eerder project van Do Kwon, Basis Cash (BAC), waarbij ook een algoritmische stablecoin in 2021 in waardeloosheid afgleed.

Conclusie: Zal de juridische herwaardering van LUNA en UST slagen?

De groepsactie werd aangespannen bij een arrondissementsrechtbank in Californië. Er is om een juryrechtspraak gevraagd. Of de rechtbank de zaak in behandeling zal nemen, is nog niet beslist. In de afgelopen weken heeft de SEC zelf een onderzoek ingesteld naar Terra in de VS en in Do Kwon’s vaderland Zuid-Korea. Het valt nog te bezien of dit tot een duidelijke schuldverdeling zal leiden. Of vervolgens schadevergoeding zal worden toegekend en betaald, blijft de belangrijkste vraag voor getroffen beleggers.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*