Solana (SOL): Vrees voor stabiliteit van het DeFi-protocol Solend

Het DeFi-protocol Solend, dat gebaseerd is op Solana (SOL), verkeert in gevaarlijke moeilijkheden. Nu moeten daar in allerijl regels worden veranderd om massale liquidaties te voorkomen.

De cryptoscene is nerveus als zelden, en sinds de crash van Terra en UST lijken systeemrisico’s zich ook op andere plaatsen in een hoog tempo te openbaren. De geldopnames op het Celsius-platform zijn een week lang onderbroken geweest en blijkbaar is er insolventie opgetreden bij het hedgefonds Three Arrows Capital (3AC). Nu vestigt crypto-analist Miles Deutscher via Twitter de aandacht op Solana (SOL) en het DeFi-protocol Solend, waar een andere onheilspellende situatie aan het broeien is.

De hanger is een grote investeerder die 108 miljoen US dollar in stablecoins heeft geleend van Solend en 5,7 miljoen Solana (SOL) als onderpand heeft gestort. Maar omdat Solana onlangs veel van zijn waarde heeft verloren, wordt de walvis bedreigd met liquidatie van zijn enorme positie. In dat geval zou Solend ook kunnen instorten en het geld van investeerders begraven. Daarom bespreekt en stemt Solend over voorstellen over hoe regelwijzigingen het systeemrisico kunnen verhelpen. Miles Deutscher is niet de enige die het proces ziet als een uitstekend voorbeeld van wat er mis kan gaan in de DeFi sector.

Omdat het team van Solend eerst met een voorstel kwam om de positie van de walvis handmatig te verwijderen. Een duidelijke meerderheid van de deelnemers aan een overeenkomstig referendum stemde voor dit idee – maar het bleek dat één enkele rekening goed was voor ongeveer 90 procent van alle uitgebrachte stemmen. Toen prominente crypto-stemmen zoals Cobie, Binance CEO CZ en FTX CEO Sam Bankmanager-Fried de schijndemocratie begonnen te bespotten, reageerde Solend onmiddellijk. Op basis van een tweede voorstel werd besloten de resultaten van het eerste voorstel te ontkrachten en een andere oplossing te zoeken voor de potentiële liquiditeitscrisis.

Solend moet opnames in USDC blokkeren wegens noodsituatie

Dit derde voorstel van Solend wordt momenteel in stemming gebracht en stelt voor een plafond van 50 miljoen dollar in te voeren voor leningen en tijdelijk de voorwaarden voor liquidaties van posities te versoepelen. Ondertussen reageert de grote investeerder om wie het verhaal draait niet op pogingen om contact met hem op te nemen. Solend heeft tijdelijk opnames geblokkeerd voor de USDC stablecoin, waardoor kleine investeerders de rekening gepresenteerd krijgen. Aangezien de prijs van Solana zich momenteel enigszins heeft hersteld, is het gevaar van een crash afgenomen. Maar als SOL zou dalen tot een niveau van ongeveer 22,30 US dollar, zou Solend onder de oude regels door één enkele investeerder op de knieën zijn gebracht.

Er doen zich conceptuele tekortkomingen voor die niet alleen Solend betreffen. Bij overhaaste stemming is het waarschijnlijk dat individuele beleggers met grote tegoeden en overeenkomstige stemrechten de strategie in hun belang bepalen. Ook degenen die erop staan de regels in een DeFi-protocol niet achteraf te veranderen, zelfs als dat veel verliezers kan opleveren, voelen zich genaaid. Buzzwords als “transparantie” en “echte decentralisatie” zijn hier te horen. Een commentator merkt cynisch op: “Eerst verplaatste ik mijn geld naar crypto om aan de controle van de bank te ontsnappen. Nu gebruik ik DeFi waar willekeurige ontwikkelaars mijn geld beheren.”

Conclusie: Solend onder druk – les voor deFi divisie

Kritiek op Solana was er vroeger ook op gericht dat Walvis de lakens uitdeelde. Volgens gegevens van DeFiLlama vormt Solend de grootste post voor DeFi onder Solana, en een ineenstorting zou dan ook een schok teweegbrengen. Zelfs indien Solend er deze keer in zou slagen de kritieke situatie te bezweren met voorstel nummer drie – blijft er een wrange smaak over. Want het gedecentraliseerde principe van het DeFi is bij nader inzien nauwelijks een gegeven bij Solend en Solana, en zelfs taboedoorbrekingen zoals handmatige interventie konden althans kortstondig een meerderheid krijgen. Miles Deutscher somt op: De situatie toont de verschillen aan tussen wat de investeerders willen en wat zij nodig hebben bij het DeFi. Een gezond evenwicht tussen bescherming van investeerders en decentralisatie is de uitdaging waarvoor niet alleen Solana en Solend staan, aldus Deutscher.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*