Medeoprichter Ripple en Greenpeace roepen op tot nieuwe Bitcoin-code voor betere klimaatbescherming

Bitcoin-mijnbouw wordt bekritiseerd omdat er nog steeds veel energie uit niet-duurzame bronnen wordt gebruikt. Greenpeace roept op tot een heroverweging en een verandering in de Bitcoin-code om BTC klimaatvriendelijker te maken.

Greenpeace mengt zich nu in de discussie over de invloed van Bitcoin (BTC) op de klimaatverandering. De wereldberoemde milieuorganisatie is een campagne gestart om de basis van Bitcoin te beïnvloeden onder de titel “Change the code, not the climate”. Onder de voorstanders is Chris Larsen, die als mede-oprichter van Ripple (XRP) diep geworteld is in de crypto-industrie.

Op de website van de campagne wordt uitgelegd dat Bitcoin momenteel meer energie verbruikt dan Zweden. Dergelijke vergelijkingen hebben hun valkuilen, onder meer omdat geen rekening wordt gehouden met het steeds groter wordende aandeel van Bitcoin-energie uit duurzame bronnen zoals zon en water. Greenpeace citeert verder een studie die zegt dat Bitcoin verantwoordelijk zou kunnen zijn voor een opwarming van de aarde van 2 graden bij massale invoering. Deze studie is echter van 2018 en houdt er geen rekening mee hoe de energiemix voor Bitcoin-mijnbouw al is veranderd.

Maar zelfs Bitcoin-maximalisten kunnen de kwestie van energie-efficiëntie in BTC gewoon negeren. De invloed van bijvoorbeeld Tesla’s entry en exit in de acceptatie van Bitcoin als betaalmiddel heeft laten zien hoe het energievraagstuk in BTC ook invloed kan hebben op de acceptatie en daarmee de prijscurve. Daarom roept Greenpeace op tot een directe aanpak van grote bedrijven als Fidelity en bekende figuren als Elon Musk en Jack Dorsey. Met hun invloed zou de Bitcoin-gemeenschap overgehaald kunnen worden om het protocol bij BTC te veranderen, volgens het campagnedoel.

Ethereum wordt binnenkort klimaatvriendelijker – moet Bitcoin volgen?

Ethereum (ETH) wordt aangehaald als een prijzenswaardig voorbeeld. Daar zal de verandering van het protocol van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS) in Ethereum 2.0, die dit jaar wordt verwacht, naar verwachting de energievereisten met meer dan 99 procent verminderen. Bitcoin zou deze stap ook moeten afstappen van proof-of-work, dat in concept al energieverslindend is, zo stellen zij. Een beheersbare groep van ongeveer 50 Bitcoin-mijnwerkers, ontwikkelaars en cryptobeurzen zou de macht hebben om de verandering in de code door te drukken, meent Greenpeace.

Tenminste één persoon, Chris Larsen, wiens woord een zeker gewicht heeft in de crypto scene, sluit zich aan bij dit koor. In interviews en via zijn Twitter-account roept hij op tot snelle actie. Want Larsen, die multimiljardair werd met Ripple en andere bedrijfsstichtingen, meent: Bitcoin-mijnwerkers zoeken altijd zelf naar de “goedkoopste” energie en overschakelen op duurzame energie voor BTC zal altijd concurrentie oproepen van landen als Rusland, die olie en gas gebruiken voor Bitcoin-mijnbouw. Larsen beweert vijf miljoen dollar aan de campagne te hebben gedoneerd – en natuurlijk blijft de verdenking bestaan dat hij bijbedoelingen heeft. XRP en Ripple benadrukken immers steeds meer de klimaatvriendelijkheid van hun netwerk – en kritische discussies over crypto en klimaat zouden XRP en Ripple uiteindelijk goed kunnen doen in de publieke opinie. Larsen schrijft echter dat hij zich in de Greenpeace-campagne uitdrukt als particulier en niet in overleg met Ripple.

Conclusie: codewijziging in Bitcoin lijkt nauwelijks op meerderheidssteun te kunnen rekenen

Greenpeace staat bekend om zijn nobele doelstellingen, maar schiet in zijn campagnes soms zijn doel voorbij. Voordelen van Bitcoin, zoals financiële insluiting van mensen uit ontwikkelingslanden zoals El Salvador, worden in de campagne niet genoemd, evenmin als de reeds begonnen en merkbare verschuiving bij het delven van Bitcoin, weg van fossiele energiebronnen.

Maar zelfs los van deze argumentatie: de veiligheid en stabiliteit van het Bitcoin-netwerk worden gegarandeerd door een hoge mate van decentralisatie en bewezen foutloze code. Er is geen meerderheid te bespeuren in de Bitcoin-gemeenschap en onder beleggers om ingrijpende veranderingen in dit beproefde concept door te drukken. De gevraagde fundamentele verandering in de code van Bitcoin zou naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een onharmonieuze hard fork en dus een nieuwe Bitcoin naast BTC, die de wereld sinds 2009 heeft veranderd.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*