Cardano (ADA) en Solana (SOL) nu verhandelbaar via ETP bij Scalable Capital

Het Duitse investeringsplatform Scalable Capital breidt zijn cryptodivisie uit met Cardano (ADA) en Solana (SOL). ETP’s worden verhandeld en hebben in hun specifieke vorm voor- en nadelen voor beleggers.

Volgens eigen zeggen heeft het investeringsplatform Scalable Capital, dat zijn hoofdkantoor in München heeft, al meer dan een half miljoen klanten voor zich gewonnen. Net als zogenaamde neobrokers maakt Scalable Capital gebruik van smartphone-apps om beleggen in verschillende activaklassen op een uiterst eenvoudige en handige manier te organiseren. Volgens een persbericht krijgt de cryptodivisie van Scalable Capital nu twee interessante nieuwe toevoegingen:

  • Cardano (ADA) wil zich vestigen als Blockchain 3.0 en heeft het geschopt tot de top tien van wereldwijde cryptocurrencies in 2021. Critici twijfelen echter steeds meer aan de toekomstperspectieven van Cardano, omdat er soms diepe kloven zitten tussen aankondigingen over ADA en de werkelijkheid.
  • Solana (SOL) is ook een vallende ster uit het cryptojaar 2021 en richt zich op Decentralised Finances (DeFi). Het snelle succes van Solana heeft de laatste tijd ook de scepsis ten aanzien van SOL aangewakkerd, deels vanwege de technologische grondbeginselen en de spreiding onder investeerders.

De twee onbetwist opwindende altcoins staan als ETP’s genoteerd bij Scalable Capital in samenwerking met CoinShares. ETP staat voor exchange-traded product en is in veel opzichten vergelijkbaar met ETF’s en ETN’s. In het geval van Cardano en Solana, adverteert Scalable Capital dat het ook geautomatiseerde staking voor de stortingen kan implementeren. Hierdoor kunnen de beheersprovisies worden verlaagd tot 0 procent per jaar en kunnen zelfs jaarlijks 3 procent “inzetbeloningen” worden uitgekeerd, d.w.z. rente in ADA respectievelijk SOL. In principe klinkt het aanbod goed; Scalable Capital heeft als beleggingsplatform al positief gescoord in onze test.

Daarom hebben ETP’s voor crypto’s als Cardano en Solana niet altijd zin.

U moet zich echter bewust zijn van een addertje onder het gras bij Scalable’s aanbod: Bij ETP’s zoals deze voor ADA en SOL moet u doorgaans vermogenswinstbelasting betalen. Daarom kan het in veel gevallen uit fiscaal oogpunt veel aantrekkelijker zijn om rechtstreeks te investeren in de “echte” Cardano of Solana, die uit fiscaal oogpunt onderhandse verkooptransacties zijn. Hier hebben we de regels uitgelegd met Bitcoin (BTC) als voorbeeld, maar ze zijn algemeen van toepassing op alle cryptocurrencies wanneer ze in Duitsland wonen.

Overigens geldt dit fiscale euvel van ETP’s ook voor de crypto ETP’s die al eerder in de portefeuille van Scalable Capital zaten, namelijk Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC), Tezos (XTZ) en Polkadot (DOT), naast Bitcoin.

Conclusie: Schaalbaar kapitaal laat zien: Gediversifieerde investering omvat crypto

Wie de mogelijke fiscale nadelen van ETP’s accepteert, zal Scalable Capital steeds meer een goede plek vinden om te beginnen met beleggen in cryptocurrencies. Met de automatisch geïntegreerde Staking voor Cardano en Solana stelt Scalable Capital een aantrekkelijk pakket samen, dat deze aanbieder ook realiseert met Staking voor Polkadot en Tezos.

In principe laat het crypto-jaar 2022 duidelijk zien dat ook concurrenten zoals Trade Republic (18 nieuwe cryptocurrencies genoteerd) hun crypto-divisies steeds verder uitbreiden. Beleggers zoals u willen uiteraard meer opties in hun cryptostrategieën dan de tophonden Bitcoin en Ethereum, en ook graag de mogelijkheid hebben om ook aandelen, ETF’s en andere activaklassen allemaal op één platform te organiseren. Maar toch, voor zuivere cryptobeleggingen zijn cryptobeurzen zoals Binance of FTX de beste aanbieders, alleen al omwille van de vergoedingen en de diversiteit, ook al lijdt het gebruiksgemak er enigszins onder.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*