Tien jaar Ripple (XRP): succesverhaal of pijpenstelen?

Ripple viert zijn tiende verjaardag en ziet een rooskleurige toekomst voor zichzelf en XRP in het verschiet. Maar komt deze zelfbeoordeling overeen met het perspectief van beleggers en de realiteit van de crypto-industrie?

Ripple (XRP) trakteert zichzelf op een bloemrijk rapport ter gelegenheid van zijn tienjarig bestaan, waarin successen uit het verleden worden gevierd en toekomstige successen worden opgeroepen. Korte versie: Ripple en XRP staan voor ervaring, bruikbaarheid en innovatie in de crypto-industrie. Vanuit deze basis zal Ripple zijn diensten blijven uitbreiden in het belang van zijn klanten, terwijl het nieuwe uitdagingen aangaat. Voor de zekerheid vermeldt Ripple niet de rechtszaak met de SEC, die al 15 maanden smeult, en ook het feit dat zelfkritiek bij Ripple duidelijk verboden is, is onaangenaam.

Eerste en belangrijkste bezwaar: Ripple schetst opnieuw het beeld dat het een revolutie teweeg heeft gebracht in grensoverschrijdende geldtransfers en wereldwijd klanten vindt. Ripple speelt echter geen rol in de Europese regio voor klanten zoals banken of financiële dienstverleners en al even weinig in Noord-Amerika. En hier gaat het zelfs alleen over Ripple-technologie, niet eens over XRP, de altcoin die eigenlijk als een bridge currency is bedacht. In werkelijkheid heeft Ripple vooral voet aan de grond gekregen in Zuid-Amerika, Azië en het Midden-Oosten, waar het zijn institutionele klanten verzamelt. Daarvan gebruiken er op hun beurt maar een paar XRP. In het rijke Westen is Ripple in tien jaar tijd echter grotendeels uit de traditionele financiële wereld gestuiterd.

Vreemd genoeg zwijgt Ripple in zijn festschrift ook over de manier waarop strategische beslissingen zijn profiel doen verwateren. Worden NFT’s nu het grote ding bij Ripple, zoals soms aangekondigd. Of zullen CBDC’s, door de staat gesteunde digitale munten, in de toekomst het kernproduct van Ripple zijn? En wat gebeurt er eigenlijk met al die grote plannen die XRP in de groeifinanciering moesten brengen? Voor degenen die Ripple en XRP voortdurend in de gaten houden, hadden officieel aangekondigde strategiewijzigingen opgemerkt en hadden daarom bescheiden hoop.

Om het maar ronduit te zeggen: Ripple bewijst zichzelf geen dienst met de huidige herziening van tien jaar. XRP heeft immers een marktkapitalisatie van een indrukwekkende 40 miljard US dollar, de toepassingsmogelijkheden zijn zeer beperkt en de eigen innovatieve ideeën voor de toekomst blijven schaars.

Conclusie: Ripple lijkt na tien jaar steeds ouderwetser

Onze jaarlijkse overzichten van XRP en Ripple uit 2020 en 2021 documenteren stappen voorwaarts en achterwaarts in gecomprimeerde vorm over de afgelopen jaren. XRP zag Ethereum (ETH) zijn positie verstevigen als de tweede belangrijkste cryptocurrency achter Bitcoin (BTC). In populariteit en belang konden relatief jonge cryptocurrencies als Binance Coin (BNB), Solana (SOL) en in toenemende mate zelfs Cardano (ADA) en Terra (LUNA) marktaandeel overnemen van Ripple. Zichzelf op de borst kloppen als een pionier in deze situatie, zoals Ripple nu doet, lijkt op grootvaders die hun tienerjaren als de maatstaf van alle dingen zien.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*