Microsoft ontwikkelt project tegen online piraterij met Ethereum-blockchain

Het ongeoorloofd gebruik en kopiëren van software is niet alleen een probleem voor Microsoft. Met het Argus-project wil Microsoft de Ethereum-blockchain gebruiken om piraterij op het internet te bestrijden.

Of het nu gaat om illegaal gekopieerde software, muziek of films, gegevensbestanden met klanteninformatie als gevolg van hacks of privéfoto’s die zonder toestemming zijn gepubliceerd – er is niet veel expertise voor nodig om massa’s inhoud op het internet te vinden die daar vermoedelijk illegaal is verschenen. De IT-gigant Microsoft heeft nu in een technisch document een nieuwe aanpak voor de bestrijding van onlinepiraterij voorgesteld. Het centrale element van Argus is de Ethereum (ETH) blockchain. Deze is bedoeld om transparantie te garanderen en de toegang tot gegevens te vergemakkelijken. Enerzijds moet het de transparantie waarborgen en anderzijds wordt het veel gemakkelijker gemaakt om gevallen van piraterij anoniem te melden.

Microsoft is zelf voortdurend het slachtoffer van piraterij met zijn programma’s zoals Office en Windows van illegale kopieën en illegaal gebruikte sleutels. Maar de wetenschappers achter Argus (Latijn voor wachter) zien hun aanpak niet als exclusief voor Microsoft. Zij hebben veeleer als een probleem in de strijd tegen IT-piraterij aangemerkt dat veel mensen geen vertrouwen hebben in de gevestigde meldpunten. Misschien zijn ze bang om zelf verdacht te worden van schending van het auteursrecht. Argus, als netwerk, moet het nu mogelijk maken om ook anoniem als klokkenluider op te treden en daarvoor eventueel een beloning te ontvangen. Volgens de auteurs wordt het Ethereum ecosysteem aanbevolen voor Argus omdat het vertrouwen heeft verdiend en geschikt is voor complexe taken.

Argus zou in feite fungeren als een openbare gegevensbank waarin kan worden nagegaan welke inhoud wettelijk is geclaimd en door wie. Watermerken en instrumenten zouden de opsporing van piraterij efficiënter kunnen maken dan voorheen. Met ETH als valuta voor geldelijke stimulansen om informatie te rapporteren, zou Argus vorige industrieprojecten moeten inhalen waarvan de potten nauwelijks worden gebruikt. Microsoft geeft echter geen tijdschema of mogelijke samenwerkingspartners voor Argus aan.

Conclusie: Blockchain voor de bescherming van coyprights – Microsofts Argus-project onzeker

De mogelijkheid om blockchain-technologie te gebruiken om zelfs uitgebreide documentatie op een fraudebestendige manier te organiseren, is niet nieuw. Luxemerken zoals Breitling of H&M fashion hebben dergelijke projecten al geïmplementeerd in hun eindklantenbusiness. Wat Argus nu van Microsoft wil, is in feite geld gebruiken om vrijwilligers aan te trekken die piraterij ontdekken en melden. Maar de initiatiefnemers van Argus hebben al minstens één valkuil beschreven: Geschat wordt dat het ongeveer 14 keer de Ethereum-transactiekosten zou kosten voor informanten om een geval van piraterij te melden via de ETH-blockchain. Omgerekend is dit momenteel ruim 100 euro die zou moeten worden uitgegeven om later misschien een beloning te ontvangen. Argus zal dus waarschijnlijk voorlopig de status van een – toegegeven, spannende – haalbaarheidsstudie behouden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*