NFT’s: handel met voorkennis bij OpenSea komt voor de rechter in de VS

Openbare aanklagers in New York hebben een ex-werknemer van de NFT-marktplaats OpenSea laten arresteren op beschuldiging van handel met voorkennis. De verdachte zou in ten minste 45 gevallen hebben gefraudeerd.

In de VS meldt het Openbaar Ministerie het eerste geval van handel met voorkennis met NFT’s. In de klacht wordt Nate Chastain ervan beschuldigd informatie uit zijn werk bij OpenSea illegaal te hebben gebruikt voor zijn eigen voordeel. De 31-jarige was productmanager bij OpenSea en wist dus welke nieuwe NFT-collecties binnenkort prominent op de toonaangevende marktplaats te vinden zouden zijn. Hierdoor kon Chastain van tevoren een voorraad relevante NFT’s aanleggen en deze vervolgens met grote premies verkopen wanneer zij door hun verschijning op OpenSea aan belang zouden winnen. Een advocaat van Chastain ontkent de aantijgingen en spreekt van “onschuld”.

Maar bij OpenSea was de verdachte reeds ontslagen vóór de huidige arrestatie en de bewijsketen spreekt voor zich. Aanklagers willen Chastain tot 20 jaar gevangenisstraf opleggen voor fraude en het witwassen van geld in verband met handel met voorkennis. Meer bepaald zou hij zijn voorkennis hebben omgezet in snelle winsten met NFT-collecties zoals “The Brawl 2”, “Flipping and Spinning” en “Spectrum of a Ramenfication Theory”. Voor OpenSea is de zaak hoogst gênant. Het platform verwerkt meer dan 50 procent van de wereldwijde handel in NFT’s en heeft neutraliteit als een beurs toegezegd. Maar onlangs heeft OpenSea te maken gehad met phishing-aanvallen en beschuldigingen van handel met voorkennis.

Volgens de aanklagers kon Chastain zijn zwendel bijna vier maanden lang uitvoeren, van juni tot september 2021. Het proces zal nu waarschijnlijk de vraag doen rijzen waarom interne auditors bij OpenSea niet eerder aan de bel trokken en hoe de markt in het algemeen handel met voorkennis wil voorkomen.

Conclusie: handel met voorkennis bij OpenSea schaadt NFT-markt

De soms miljoenenbedragen die voor NFT’s worden betaald, zijn voor critici regelmatig aanleiding om de handel in deze exclusieve tokens als een “zeepbel” te bestempelen. Een incident zoals nu bij OpenSea geeft hun scepsis nieuw voer. Indien zelfs de NFT-marktplaats met verreweg de hoogste omzet geen eerlijke voorwaarden voor de handelaren kan garanderen, ligt het vermoeden voor de hand dat ook insiders elders misbruik maken van voorkennis. In het algemeen lijkt de NFT-hype af te koelen; volgens de NonFungible data service daalt het aantal dagelijkse verkopen nu ook merkbaar. Vaak wordt echter over het hoofd gezien dat het thema NFT’s niet beperkt blijft tot digitale kunst en verzamelobjecten, maar ook innovatieve oplossingen mogelijk maakt in andere sectoren zoals logistiek en evenementen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*