Protocol voor IOTA slimme contracten onthuld

IOTA komt dichter bij Smart Contracts en heeft zijn protocol daarvoor in een alpha-versie vrijgegeven. Ontwikkelaars kunnen IOTA Smart Contracts nu al testen, met een officiële lancering die eind 2021 wordt verwacht.

Ethereum (ETH) was de pionier in het mogelijk maken van slimme contracten, en nu is crypto moeilijk voor te stellen zonder de geautomatiseerde contracten. Zij vormen de basis van de snelgroeiende DeFi-sector en zijn ook de basis voor DApps. Slimme contracten spelen dus een belangrijke rol in de fundamentele technologische vernieuwing van IOTA naar een gedecentraliseerd Tanglenet (Coordicde). In oktober 2020 had IOTA haar concept en eerste voorbeelden van slimme contracten in het toekomstige IOTA 2.0 gepresenteerd. Nu is de toenmalige “pre-alpha” status voor het IOTA Smart Contracts Protocol een alpha geworden, schrijft de IOTA Foundation in een blogpost.

IOTA benadrukt dat zijn eigen Smart Contracts Protocol naar verluidt grote voordelen heeft ten opzichte van bestaande oplossingen in andere ecosystemen. Zo zouden slimme contracten bij IOTA doorgaans zonder kosten worden verwerkt en in de toekomst zouden ook contracten van andere blockchains kunnen worden geïntegreerd via zogeheten virtuele machines. Aangezien IOTA slimme contracten zal uitbesteden aan sidechains, zou schaalbaarheid en het kiezen van je eigen validators ook geen probleem mogen zijn. Alleen de resultaten van het contract zullen weer worden ingeschreven in Tanglenet als het centrum van IOTA.

IOTA Smart Contracts – het schema

Ontwikkelaars kunnen de huidige alfaversie van het IOTA Smart Contracts protocol uitproberen in het testnet Pollen, dat in zijn specificaties al een toekomstig gedecentraliseerd IOTA 2.0 voorstelt. De “experimentele” status moet worden gerespecteerd, schrijft IOTA. De volgende stappen zijn om de Ethereum Virtual Machine (EVM) naar IOTA te brengen en het ecosysteem voor te bereiden op het uitwisselen van gegevens en geld met andere blockchains. Gedecentraliseerde cryptobeurzen (DEX) zoals Uniswap en andere DeFi-voorbeelden worden genoemd als use cases. IOTA Oracles kunnen ook gemakkelijk worden geïntegreerd met slimme contracten.

Het doel is om een algemene implementatie van IOTA smart contracts te hebben met de lancering van Coordicide op Tanglenet. Voordien zullen twee testnets, Nectar en Honey, worden opgezet voor IOTA 2.0. Tegelijkertijd hoopt IOTA het werk aan IOTA 1.5 aka Chrysalis deze maart af te ronden. De lancering van Coordicide is gepland voor eind 2021.

Waar het op neerkomt: IOTA nadert langzaam de DeFi divisie.

Met IOTA Oracles en Smart Contracts, evenals gekleurde munten, legt IOTA de basis om deFi industrie te betreden. Daarbij zou het principe van geen kosten in Tanglenet IOTA kunnen onderscheiden van de reeds gevestigde toepassingen onder Ethereum en, in toenemende mate, de Binance Smart Chain. Men moet echter niet vergeten dat de huidige aankondigingen van IOTA nog ver verwijderd zijn van de werkelijke bedrijfsklare implementatie.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*