Ripple behaalt etappeoverwinning in rechtbank over status van XRP

Ripple kan op adem komen in zijn juridische gevechten over XRP. Een Amerikaanse rechtbank heeft een rechtszaak afgewezen die was aangespannen door een belegger die van mening is dat XRP een effect is en gecompenseerd wilde worden.

Sinds Kerstmis 2020 bevinden Ripple en XRP zich in een limbo nu de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) actie onderneemt tegen Ripple. De SEC is er zeker van dat XRP als effecten moet worden geclassificeerd en daarom niet zonder goedkeuring had mogen worden verkocht. Inmiddels hebben kleine beleggers deze argumentatie gevolgd en ook de voormalige grote belegger Tetragon Financial Group zag kansen op compensatie. Maar de rechtszaak om 175 miljoen dollar terugbetaling voor investeringen in Ripple werd afgewezen en de redenering klinkt duidelijk: XRP is na de SEC-rechtszaak niet meer of minder effecten dan ervoor, omdat een beslissing in de zaak nog hangende is.

Tetragon Financial Group had gewezen op een detail van de beleggersovereenkomst dat bepaalt dat als XRP als effecten wordt geclassificeerd, een financiële omkering als optie kan worden getrokken. In een reactie op Tetragon’s afwijzing in de rechtbank via een persbericht, zei Ripple dat Tetragon “opportunistisch” had geprobeerd om te profiteren van de actie van de SEC. Het zei dat het zeker was dat de SEC uiteindelijk zou falen in haar bewijs om XRP vast te pinnen als een effect.

Ripple vreest en hoopt voor XRP

De SEC heeft minstens 1,3 miljard dollar aan schade vastgesteld die volgens haar is veroorzaakt door de ongeoorloofde verkoop van XRP, die Ripple nu naar verwachting zal goedmaken. De rechtszaak weegt op de prijs van XRP, die rond de 0,50 dollar schommelt. In de VS is XRP gedumpt door toonaangevende cryptobeurzen, onder verwijzing naar de SEC, en Ripple-partner MoneyGram is ook gestopt met het gebruik van XRP. Het geschil tussen Ripple en de SEC wordt momenteel nog beslecht met pleidooien, en een voorlopige hoorzitting is nog niet gepland.

Ripple mag er nu echter voorlopig van uitgaan dat schadeclaims van derden over XRP niet verder zullen worden gehoord. Ondertussen komt de situatie tot een hoogtepunt in het duel met de SEC en zou het trendsettend kunnen worden voor de Amerikaanse crypto-industrie. Immers, de “Effecten of niet?” vraag die moet worden beantwoord door de Howey Test zweeft ook over andere cryptocurrencies dan XRP, waardoor nieuwe aanbiedingen in de VS worden bemoeilijkt met potentiële latere schadeclaims.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*