Rapport: TenX-oprichter Toby Hoenisch zat achter DAO-hack op Ethereum

Het zakenblad Forbes heeft een exclusief crypto-onderzoek gepubliceerd dat golven maakt. Het zou aantonen dat de DAO-hack op Ethereum uit 2016 nu is opgelost. Het spoor leidt naar TenX oprichter Toby Hoenisch.

Kijk uit, je staat op het punt een crypto verhaal te lezen dat geschikt is voor een film. In een hoofdrol zien we Toby Hoehne, bekend als de oprichter van TenX. De beruchte Julian Hosp is te bewonderen in de tweede hoofdrol. Het onderwerp is de DAO-hack op Ethereum (ETH) uit 2016, op dat moment waarschijnlijk de grootste en meest spectaculaire hack van zijn tijd. En maak je geen zorgen: als de namen je niets zeggen, geven we belangrijke achtergrondinformatie. Dus gordijn op voor een exclusief onthullingsverhaal gepubliceerd in het zakenblad Forbes door crypto-expert Laura Shin.

Eerste akte: De DAO-hack op Ethereum

Terug in Ethereum’s (ETH) tweede jaar, heeft een soort vroeg DeFi project investeerders in 2016 opgewonden. De DAO beloofde Ethereum te verzamelen en dan de beslissingen van meerderheidsinvesteerders te volgen om het kapitaal terug te stoppen in veelbelovende en winstgevende DeFi projecten. Het concept was revolutionair voor zijn tijd en de geïnvesteerde bedragen zijn letterlijk geëxplodeerd. Tegen eind mei 2016, toen de investeringsperiode eindigde, had The DAO ongeveer 15 procent van alle op dat moment circulerende ETH aangetrokken, van ongeveer 15.000 mensen en op dat moment meer dan 150 miljoen dollar waard. Ethereum oprichter Vitalik Buterin nam ook deel, en de prijscurve van ETH, aangedreven door The DAO, leek alleen de opwaartse richting te kennen.

Maar op 17 juni 2016 werd duidelijk dat eerdere waarschuwingen voor gebreken in het slimme contract van The DAO terecht waren. Een aanvaller was erin geslaagd om 3,6 miljoen ETH en dus een derde van het kapitaal uit het project te halen en het over te hevelen naar een slim contract dat hij of zij controleerde en niet de DAO. 28 dagen later, zou het dan mogelijk zijn geweest om de buitgemaakte ETH vrij te verplaatsen en dus om te zetten in geld. Deze noodsituatie voor Ethereum resulteerde in de hard fork, waarbij ETH de blockchain terugdraaide om de schade op te vangen. Degenen die vasthielden aan de onkwetsbaarheid van de blockchain kwamen vervolgens terecht bij Ethereum Classic (ETC), waar de buit van de DAO-hack nog steeds waarde had.

Tweede akte: nieuwe analyse-instrumenten leiden naar vermoedelijke DAO-hacker Toby Hoenisch in 2022.

Tijdens het onderzoek voor een boek was cryptojournaliste Laura Shin nu op nieuwe bronnen en mogelijkheden gestuit om de zoektocht naar de DAO-hacker fris te ontrafelen. De twee datadiensten Coinfirm en Chainalysis hebben daarbij geholpen. Het was bekend dat een deel van de buit in Ethereum Classic werd ingewisseld voor Bitcoin (BTC) op de crypto-uitwisseling ShapeShift. Deze BTC werden vervolgens “witgewassen” via een Bitcoin-mixer genaamd Wasabi, dus zouden in het verleden onvindbaar zijn geweest. Maar een nieuwe methode van Chainalysis, nu voor het eerst openbaar gemaakt, heeft Laura Shin van details voorzien. Het pad van bitcoin dat terugleidt naar de DAO-hack bracht de BTC naar vier cryptobeurzen, waar ze werden geruild tegen de vroege privacymunt GRIN.

Een bron bij een van de cryptobeurzen onthulde aan Laura Shin dat deze trades wezen naar het Grin-knooppunt grin.toby.ai. Met het IP-adres kon Shin ook andere gekoppelde knooppunten opsporen, zoals ln.toby.ai en lnd.ln.toby.ai. Toby.ai – was dat niet iets? Ja, zo noemt TenX-oprichter Toby Hoenisch zichzelf, en niet alleen op Twitter. En had Toby Hoenisch niet al voor de DAO-hack gewaarschuwd voor beveiligingslekken? Ja, dat had hij, en hij toonde aanzienlijke deskundigheid in het proces. De bijnaam @tobyai was zijn handelsmerk op alle netwerken, en een spoor leidde ook naar een Amazon cloud account in Singapore, waar Hoenisch woonde en waar de nodes in kwestie draaiden. Er waren ook e-mails naar de crypto beurzen met @toby.ai.

Laura Shin nam contact op met Toby Hoenisch, die naar eigen zeggen de connecties ontkende en beloofde de zaak te helpen ophelderen. Maar toen was Hoenisch niet langer beschikbaar voor haar. Zelfs nu, na het Forbes-rapport, blijft Hoenisch zwijgen en heeft hij zijn verklaringen van vele jaren op het internet grotendeels verwijderd.

Derde akte: Julian Hosp als “kroongetuige” in onderzoek naar Toby Hoenisch en DAO Hack

Julian Hosp is niet bepaald een persoon waar je op wilt vertrouwen als crypto journalist. Veel van zijn projecten zijn te ondoorzichtig geweest en zijn meest recente, Cake DeFi, heeft aanleiding gegeven tot onderzoek door de autoriteiten in Duitsland. Maar Julian Hosp zit ook al vanaf het begin bij TenX en zou Toby Hoenisch dus goed moeten kennen. Daarom vroeg Laura Shin Julian Hosp voor een interview en kreeg uren aanwijzingen. Ze legde Hosp haar theorie uit dat Toby Hoenisch de DAO hacker was. En plotseling werden Hosp’s eigen herinneringen aan Hoenisch duidelijk. Toby Hoenisch’s grote interesse in de Privacy Coin GRIN. Hoenisch’ kennis van de DAO hack, die hij bijna manisch probeerde uit te breiden. Eerdere chats waarin Hoenisch enthousiast was over positieve prijscurves bij ETC. Natuurlijk, ook de e-mailadressen met @toby.ai.

Kortom, Julian Hosp voorzag Laura Shin van bewijs, gissingen en zelfs hints van hemzelf. Hij wil zich niet vastleggen op Toby Hoenisch als de DAO hacker, maar hij denkt dat deze versie heel goed mogelijk is. Het Hosp heeft ook uitvoerig commentaar gegeven op Twitter. En ondanks alle kritiek op Julian Hosp, die vanuit onze optiek terecht is: Toen wij in december 2021 kritisch onderzoek deden naar TenX en wat er eigenlijk gebeurt met het daar opgehaalde kapitaal, steunde Julian Hosp ons en stelde teleurgesteld vast dat Toby Hoenisch verdwenen was.

Gordijn op, de conclusie: DAO Hack – waar is Toby Hoenisch mee bezig?

De absoluut aanbevelenswaardige originele tekst bij Forbes bevat nog meer details dan onze samenvatting. Wij hebben in het verleden al verschillende keren pikante details opgegraven over alle hoofdrolspelers in dit bijna ongelooflijke verhaal en zouden zeker niet onze hand in het vuur steken voor Toby Hoenisch. Wat Laura Shin heeft verzameld voor haar boek en Forbes over de DAO hack voldoet aan serieuze normen en is overtuigend gecombineerd. Op dit moment kan waarschijnlijk alleen Toby Hoenisch zichzelf vrijpleiten. Tot dan, heeft de DAO hack nu een gezicht.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*