Ripple: Gemeenschap eist dat Coinbase XRP opnieuw op de lijst zet

In de VS groeit de druk op de cryptobeurs Coinbase om Ripple (XRP) opnieuw te noteren. Het argument: de SEC, die Ripple aanklaagt, is niet verantwoordelijk voor de secundaire markten. Maar Coinbase bleef voorzichtig.

Ripple (XRP) schitterde de afgelopen weken met een kleine rally en draaide de afgelopen maand een plus van een goede 30 procent. Beleggers in de VS die van de trend wilden profiteren, bleven echter naar beneden kijken. Sinds de US Securities and Exchange Commission Ripple aanklaagde over XRP in december 2020, is de altcoin niet langer vertegenwoordigd op legale cryptobeurzen in Noord-Amerika. De Amerikaanse marktleider Coinbase schrapte XRP kort voor het einde van 2020 en verwees in zijn rechtvaardiging expliciet naar de rechtszaak tussen de SEC en Ripple en de bijbehorende risico’s. Maar sinds februari is er een campagne aan de gang om Coinbase zover te krijgen dat het XRP opnieuw op de lijst zet en goede argumenten aan zijn kant heeft.

Nu heeft de hoofdadvocaat van Coinbase, Paul Grewal, zich op Twitter uitgesproken over de XRP-zaak en Ripple-aanhangers zien dit als een bemoedigend teken. Grewal is het namelijk eens met crypto-advocaat John Deaton, die er zeker van is dat XRP of andere cryptocurrencies helemaal niet onder SEC-regulering vallen als ze op secundaire markten worden verhandeld. Deaton had hier in de LBRY-zaak in hoger beroep voor de altcoin een juridische verduidelijking bereikt: terwijl een vergunningplicht (door de SEC) werd bevestigd voor de initiële verkoop van LBRY, zag de rechtbank de situatie anders op secundaire markten en oordeelde dat de handel daar ook zonder de OK van de SEC is toegestaan.

Advocaat Grewal van Coinbase neemt nu de argumentatie van Deaton over en schrijft ook dat er geen sprake is van een “beleggingscontract” bij de handel in cryptocurrencies op secundaire markten zoals cryptobeurzen. Zowel een overeenkomst in de zin van de wet komt niet tot stand als een vergunningplichtige investering. De Ripple gemeenschap heeft deze tweet van Grewla aangegrepen om Grewal en Coinbase krachtig op te roepen om XRP weer te noteren – omdat het juridische risico sinds de LBRY-zaak beheersbaar is.

Conclusie: Amerikaanse beleggers willen XRP terug op de legale markt

Men mag aannemen dat vindingrijke Amerikaanse beleggers in de afgelopen twee jaar manieren hebben gevonden om hun handel in XRP naar het buitenland te verplaatsen. Maar het zou een sterk signaal ten gunste van Ripple zijn als Coinbase in de VS van gedachten verandert en XRP weer gaat aanbieden, zelfs als een uitspraak in het mammoetproces tussen de SEC en Ripple nog op zich laat wachten. Dit zal echter waarschijnlijk wishful thinking blijven: In een video-interview een paar weken geleden, zei Rewal dat Coinbase zijn behandeling van XRP pas opnieuw zou evalueren als de Ripple-uitspraak beschikbaar was.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*