Dogecoin (DOGE): probeert “Dogefather” Elon Musk de prijs te manipuleren?

Dogecoin is momenteel aan het pompen omdat de verklaarde edelfan Elon Musk, als eigenaar van Twitter, daar mogelijk DOGE tot betaalmiddel maakt. Ook is er discussie over de vraag of Musk zelf op grote schaal DOGE verhandelt en prijsmanipulatie riskeert.

De rally die Dogecoin (DOGE) deze week al een stijging van 30 procent bracht, komt tot stilstand. DOGE is tot nu toe afgeketst van de psychologisch belangrijke US$0,10-markering en blijft er net onder handelen. Maar de media en beleggers proberen nog steeds de hints te interpreteren die Elon Musk via zijn persoonlijke Twitter-account uitzond en op de homepage plaatste als de eigenaar van de korte berichtendienst – waar een Shiba Inu nu de kenmerkende blauwe vogel van Twitter heeft vervangen als het symbool van Dogecoin. Optimisten lezen dit als een toezegging van Musk om van DOGE een betaalmiddel op Twitter te maken.

Tegelijkertijd wordt opnieuw de vraag gesteld of Musk niet ook tastbare financiële belangen heeft in de kwestie van Dogecoin. Een rechtszaak in de VS beschuldigt hem ervan met zijn tweets en publieke optredens de prijscurve van Dogecoin opzettelijk te beïnvloeden. Musk is dus ook verantwoordelijk voor een sneeuwbalsysteem met steeds nieuwe investeerders. Binnen twee jaar had Elon Musk de prijs van DOGE van 0,002 US dollar opgedreven tot hoogtepunten van 0,73 US dollar, de Dogecoin all-time high van mei 2021. De particuliere eisers eisen een schadevergoeding van Elon Musk en willen ook bewijzen dat hij zelf voor miljarden in Dogecoin heeft gehandeld. De focus ligt hier op een DOGE wallet bekend als “DH5ya”, waarvan de transacties hier zijn gedocumenteerd.

Musk ontkent dat deze portemonnee onder zijn controle staat en laat advocaten uitleggen dat “DH5ya” toebehoort aan de neobroker Robinhood. Het bedrijf heeft nog geen commentaar gegeven op de kwestie. Wat wel duidelijk is, is dat op het hoogtepunt van Dogecoin in 2021, DOGE ter waarde van het equivalent van 24 miljard US dollar was opgeslagen op “DH5ya”. Momenteel zijn er alleen nog resterende voorraden, die iets minder dan 5.000 US dollar aan DOGE vertegenwoordigen. Onderzoek gepubliceerd op Twitter van november 2022 toont duidelijke aanwijzingen dat Musk een hand heeft in de portefeuille “DH5ya”. De geboortedatum van Musk, 28 juni 1971, zit bijvoorbeeld verborgen in verschillende transacties met 28,061971 DOGE, en stortingen in februari 2021 vallen samen met de verklaring van Musk destijds dat hij Dogecoin kocht voor zijn zoon. De portemonnee zal dus waarschijnlijk een twistpunt blijven in de rechtbank en Musk zou gedwongen kunnen worden om zijn privé-investeringen in Dogecoin openbaar te maken.

Conclusie: Dogecoin een speeltje voor superrijke Elon Musk?

Het is in de cryptoscene onomstreden dat Musk met zijn tweets de prijscurve van Dogecoin al herhaaldelijk in beweging heeft gezet. Of hij daar ook persoonlijk van profiteert is nog niet eenduidig te beantwoorden. Maar een beeld van Dogecoin suggereert zich, waarin de cryptocurrency die ooit voor de lol door ontwikkelaars werd gelanceerd, zich in een riskante afhankelijkheid van de grillen van Elon Musk heeft gemanoeuvreerd. Wie investeert in DOGE kan niet anders dan ook op Twitter waarnemen wat Elon Musk van Dogecoin vindt.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*