Ripple: Mede-oprichter Jed McCaleb hervat verkoop XRP op grote schaal

Jed McCaleb, vertrokken medeoprichter van Ripple, heeft zijn controversiële verkoop van XRP hervat. In de afgelopen twee weken heeft McCaleb ongeveer 70 miljoen XRP op de markt gebracht voor ongeveer 28 miljoen US dollar.

Onder Ripple (XRP) volgers is Jed McCaleb een irritant persoon. Om zeker te zijn, niemand betwijfelt dat McCaleb als mede-oprichter een belangrijk persoon was in de beginfase van Ripple. Maar McCalebs vroegtijdige vertrek bij Ripple in 2013 heeft een impact, niet in het minst door ontslagvergoedingen ten belope van 9,5 miljard XRP (gelijk aan 12 procent van alle XRP). Deze betalingen zijn over de jaren uitgesmeerd naar precieze regels om te voorkomen dat McCaleb de prijscurve van XRP beïnvloedt door massale sell-offs. Maar de meningen blijven bestaan dat McCaleb het project schaadt door de verkoop van XRP. In juli 2021 leek het erop dat de XRP-reserves van McCaleb bijna volledig waren verkocht en Ripple meldde na Q3 2021 ook dat de afwikkelingsbetalingen in XRP aan McCaleb waren voltooid.

Maar nu blijkt uit een blik op McCalebs publiekelijk zichtbare XRP-portemonnee dat de 47-jarige momenteel weer zo’n 4 miljoen XRP per dag verkoopt, wat de afgelopen twee weken bij elkaar opgeteld zo’n 70 miljoen XRP waard is, zo’n 28 miljoen Amerikaanse dollar. In totaal heeft McCaleb nu ongeveer een half miljard XRP op de markt gebracht in 2022 en er zitten nog iets minder dan 180 miljoen XRP in zijn wallet. Met het huidige tempo van de verkopen zou het McCaleb ongeveer zes weken kosten om zijn XRP holdings volledig te liquideren.

De prijscurve van XRP is onderhevig geweest aan de gebruikelijke ups en downs, maar er is geen direct verband met de acties van McCaleb. McCaleb’s privé-vermogen wordt geschat op 20 miljard dollar. Na zijn vertrek bij Ripple maakte de programmeur naam als mede-oprichter van Stellar (XLM).

Conclusie: de McCaleb-saga bij XRP en Ripple loopt ten einde

We hebben de XRP-verkopen van McCaleb al vaker onder de loep genomen en konden geen prijsmanipulatie door hen ontdekken. Een overzicht van de distributie van XRP in het algemeen vindt u hier. Maar het zou het imago van Ripple kunnen helpen als het verleden met McCaleb eindelijk wordt afgesloten. McCaleb heeft overigens niet publiekelijk gereageerd op de lopende rechtszaak tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple over XRP.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*