Ripple voor de eerste keer met terugkopen van XRP

Ripple kocht XRP in het 3e kwartaal van 2020 terug voor het equivalent van 45,5 miljoen dollar. Dit is de eerste keer dat Ripple verslag doet van deze strategische actie en deze rechtvaardigt met steun voor “gezonde markten”.

Ripple heeft zijn kwartaalverslag over het 3e kwartaal van 2020 gepubliceerd en heeft twee verrassingen in petto. Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft Ripple geld uitgegeven om XRP terug te kopen. Tussen juli en september 2020 is hier 45,5 miljoen dollar aan besteed. Ripple wil “gezonde markten” voor XRP ondersteunen en schrijft dat dergelijke terugkopen in de toekomst kunnen doorgaan.

Het tweede nieuws: Ripple biedt haar klanten een kredietlijn aan in een nieuw programma. Dit is bedoeld om het gemakkelijker te maken om XRP op korte termijn van de nodige liquiditeit te voorzien. Ripple ontving in totaal $81,4 miljoen aan directe verkoop van XRP aan institutionele klanten en registreert deze verkoop over het algemeen als verkoop voor het kredietprogramma en de ecosysteemondersteuning voor Ripple zonder verdere opsplitsing. Ripple had geen directe verkoop van XRP aan crypto beurzen in het derde kwartaal van 2020 zoals in het verleden.

Ripple’s kwartaalrapport in de korte analyse

Het is het oude liedje van Ripple: hoewel het bedrijf er prat op gaat transparantie voor de markten te creëren door middel van haar vrijwillige kwartaalrapporten. Maar een nadere beschouwing roept altijd vragen op. Zo klinkt het sleutelwoord “gezonde markten” voor het terugkoopprogramma in eerste instantie positief. Maar een andere woordkeuze zou ook een steun in de rug zijn bij het kopen. Aangezien de strategische actie niet nauwkeuriger is afgebakend, is het niet mogelijk om te bepalen tegen welke XRP-prijsontwikkeling de buybacks hebben plaatsgevonden. Het blijft ook onduidelijk of de XRP’s op de vrije markt zijn gekocht of rechtstreeks van grote klanten.

Ook het kredietprogramma voor XRP blijft bij nadere analyse enigszins nevelig. De motivatie voor het programma, waarvoor Ripple verantwoordelijk is, moet een aanvulling zijn op de vrije markt. Tot nu toe, zo goed en waarschijnlijk ook redelijk in verband met de groeiende DeFi-divisie. Maar op de balans wordt er een handreiking gedaan: Ripple berekent zijn terugkopen tegen zijn eigen verkopen en komt zo op bijna 36 miljoen dollar voor de verkochte XRP. De balans ligt dus dicht bij de cijfers van het 2e kwartaal van 2020, toen Ripple XRP voor 33 miljoen dollar verkocht. Het absolute cijfer is echter iets meer dan 81 miljoen dollar en toont dus opnieuw de neiging om beleggers te ergeren met hoge kwartaalverkopen van eigen aandelen.

Conclusie: Zijn de positieve voorspellingen van Ripple gerechtvaardigd?

In zijn algemene marktoverzicht benadrukt Ripple dat crypto-valuta’s op dit moment steeds vaker worden gebruikt als waardeopslag tegen inflatierisico’s, waarbij hij Bitcoin (BTC) als voorbeeld noemt. Bovendien worden institutionele kopers van BTC zoals Greyscale en MicroStrategy aangehaald als positieve tekenen van een groeiende acceptatie van cryptomunten. Maar BTC is ook hier in trek.

XRP, aan de andere kant, dreigt Ripple’s grote probleemkind te blijven. De prijscurve van XRP kan de Bitcoin en andere toonaangevende Altcoins niet volgen, XRP loopt op het water bij waarden onder 0,30 US dollar. U als belegger zou moeten overwegen dat Ripple nog steeds bijna de helft van alle XRP zelf in handen heeft. Of de nieuwe strategische beslissingen van Ripple XRP op de lange termijn kunnen helpen, blijft in dit opzicht twijfelachtig.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*