Ripple (XRP): Advocaat waarschuwt voor risico’s voor cryptobeleggers vanwege SEC

Het hoofd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) moest deze week getuigen voor parlementsleden. De bekende Ripple (XRP) advocaat John Deaton classificeert wat Gary Gensler daar zei als een groot risico voor cryptobeleggers.

In de VS blijft het conflict tussen de crypto-industrie en de SEC escaleren. Internationaal is de mammoetzaak van de SEC tegen Ripple (XRP) bekend, waar nog steeds een vonnis op handen is. Maar vanuit Amerikaans perspectief heeft de vervanging van Gary Gensler aan de top van de SEC in april 2021 de deur geopend voor tientallen juridische offensieven tegen cryptocurrencies en exchanges. Niet in de laatste plaats heeft ook het faillissement van FTX eind vorig jaar Amerikaanse politici gealarmeerd, waardoor Gensler deze week voor de House Finance Committee moest verschijnen. In antwoord op aanhoudende vragen van de congresleden gaf Gensler inzicht in zijn opvatting over de regulerende taak. Daarmee zette hij onder meer de bekende crypto-advocaat John Deaton op scherp.

Deaton vertegenwoordigt XRP-beleggers in rechtszaken met de SEC, heeft gewerkt aan de SEC v. LBRY-zaak en verzamelt mandaten voor een verwachte Ethereum (ETH)-zaak. In een videocommentaar op de hoorzitting van Gensler benadrukt Deaton dat de SEC-chef blijkbaar bijna overal redenen voelt voor een hardhandig optreden tegen cryptocurrencies. Voor Gensler en de SEC zijn een Twitter-optreden, software-updates of teams van advocaten voldoende om te vermoeden dat een cryptocurrency een goed te keuren effect is. Als je dit soort uitspraken hoort, moet iedereen die ook maar iets met Bitcoin en Co. te maken heeft wel erg bang worden, zegt Deaton.

In feite staat in de overgrote meerderheid van de SEC-procedures tegen de crypto-industrie de kwestie van de effecten op de voorgrond. Gensler lijkt er geen probleem mee te hebben om de Howey-test uit de eerste helft van de 20e eeuw te blijven toepassen in een poging te bewijzen dat een altcoin illegaal moet zijn zonder SEC-goedkeuring. In tegenstelling tot de koers van voorgangers heeft Gensler nu ook Ethereum (ETH) op de korrel genomen. Tot nu toe gold voor ‘s werelds tweede belangrijkste cryptocurrency een soort carte blanche, die voor Ethereum werd uitgesproken in de beruchte Hinman speech in 2018. Advocaat Deaton klinkt bijna cynisch als hij samenvat dat cryptoprojecten volgens de SEC zelf contact moeten zoeken met de autoriteit – maar zelfs dan uiteindelijk geen veerkrachtige juridische informatie krijgen.

Conclusie: toekomst van de crypto-industrie in de VS op het spel

Momenteel lopen er meer dan 50 rechtszaken tegen de crypto-industrie onder Gensler’s SEC-voorzitterschap, en zijn compromisloze koers ontmoet blijkbaar niet altijd applaus, zelfs niet onder zijn personeel. In de Amerikaanse politiek is het conservatieve Republikeinse kamp in de meerderheid en ziet cryptocurrencies als gevaarlijk. Maar zelfs onder de Democraten van de Amerikaanse president John Biden is het sinds het FTX-debacle moeilijk geworden crypto-aanhangers te identificeren. Gensler voelt zich blijkbaar gesteund door beide partijen, en het is niet alleen Rippe die daarom vreest dat hij weinig kans maakt op een eerlijker proces. Zelfs als de voor crypto relevante juridische gebeurtenissen in de VS plaatsvinden, zullen ze op zijn laatst ook gevolgen hebben voor de wereldwijde markten wanneer de rechtbank uitspraak doet. Je hoeft het als belegger dus niet altijd eens te zijn met advocaat Deaton over de details, maar je moet zijn waarschuwingen wel serieus nemen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*