Ripple (XRP): CEO Garlinghouse valt SEC-chef Gensler scherp aan

Gary Gensler, hoofd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), krijgt opnieuw te maken met felle kritiek vanuit de crypto-industrie. De CEO van Ripple (XRP), Brad Garlinghouse, noemt Gensler “geestesziek” en een “politieke aansprakelijkheid”.

Het is onwaarschijnlijk dat Ripple (XRP) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vrienden worden, aangezien ze elkaar al drie jaar in de rechtszaal treffen. Dat Ripple CEO Brad Garlinghouse nu SEC voorzitter Gary Gensler op persoonlijk vlak aanvalt, is zeker geen vredesaanbod. Op het World Economic Forum in Davos gebruikte Garlinghouse een TV-interview om Gensler op het randje aan te vallen.

De SEC-baas was een “politieke aansprakelijkheid” voor de VS en het gedrag van Gensler was “krankzinnig”, zei Garlinghouse. De Ripple CEO koppelde zijn opmerkingen aan de anti-crypto koers van de SEC onder Gensler. De toezichthouder heeft in 2023 toonaangevende cryptobeurzen zoals Binance, Coinbase en Kraken aangeklaagd en wil meer dan 50 cryptocurrencies gecategoriseerd hebben als effecten. Ripple daarentegen verdedigt XRP al sinds eind 2020 in de rechtszaal en kon in de zomer van 2023 zijn eerste gedeeltelijke overwinning vieren. Maar als iemand als Gensler “steeds weer hetzelfde probeert en denkt dat hij op de een of andere manier kan winnen in de rechtszaal”, kan hij als “krankzinnig” worden beschouwd, zei Garlinghouse.

Hij benadrukte dat de SEC uiteindelijk de Amerikaanse economie en burgers schaadt met haar stortvloed aan rechtszaken tegen de crypto-industrie. Gensler blijkt daarom een “politieke aansprakelijkheid” te zijn, zei Garlinghouse. Gensler werd in 2021 door de Amerikaanse president Joe Biden benoemd tot voorzitter van de SEC en de functie wordt politiek ingevuld. Net als andere cryptobedrijven en beroemdheden maken Garlinghouse en Ripple deel uit van een groep donoren die cryptovriendelijke kandidaten steunen in de Amerikaanse verkiezingen van 2024 door miljoenen te doneren.

De SEC moest onlangs haar aanpak van Bitcoin ETF’s heroverwegen, wat ook werd veroorzaakt door een gerechtelijke uitspraak. Op het World Economic Forum in Davos trok de start van de handel in Bitcoin ETF’s vorige week veel belangstelling.

Conclusie: SEC-chef Gensler “rode lap” niet alleen voor Ripple

Er zijn goede redenen om de inspanningen van de SEC in de richting van de crypto-industrie als overregulering te zien – de gerechtelijke successen van Ripple en XRP en voor Bitcoin ETF’s zijn daar voorbeelden van. Maar zelfs vanuit Europees perspectief gaat soms verloren dat de 66-jarige Gensler’s rol bij de SEC in de eerste plaats is om hem te definiëren als een beschermer van investeerders. De ondergang van de Amerikaanse cryptobeurs FTX eind 2022 wekte diepe scepsis op bij de SEC en woog op de cryptosector als geheel. Garlinghouse voor Ripple en XRP zal daarom niet alleen applaus verdienen voor zijn uitbarstingen tegen Gensler.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*