Ripple (XRP) en Coinbase: SEC-documenten over “Hinman speech” tonen nasleep

Is de Amerikaanse Securities and Exchange Commission afgedwaald in haar juridische actie tegen de crypto-industrie? Na de publicatie van documenten over de “Hinman speech” putten Ripple (XRP) en Coinbase nieuwe moed.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) jaagt de cryptoscene dezer weken de stuipen op het lijf, haar rechtszaken tegen toonaangevende cryptobeurzen Coinbase en Binance hebben een algemeen offensief geopend. In deze context wordt de rechtszaak van de SEC tegen Ripple (XRP) geclassificeerd als een wegwijzer, omdat deze procedure voor een rechtbank in New York nu al tweeënhalf jaar aan de gang is. Nooit eerder was een bedrijf uit de crypto-industrie bereid om niet gehoorzaam te reageren op bevelen van de SEC, maar om een juridische strijd tot het einde toe te voeren. En terwijl het wachten op de uitspraak in de zaak SEC vs. Ripple voortduurt, blijven de documenten die zijn vrijgegeven in de rechtszaak daar over de beruchte SEC “Hinman speech” uit 2018 heen en weer geslingerd worden.

Hoewel de door de rechtbank bevolen openbaarmaking van de interne SEC-communicatie over de “Hinman speech”, die pittig is in details, niet zo nuttig was voor Ripple en XRP als was gehoopt – zouden ze meer kunnen onthullen in de zaak Coinbase. Coinbase’s juridisch hoofdadviseur Paul Grewal heeft een passage opgegraven en op Twitter gezet. De kern van de passage is dat de SEC zich in 2018 al afvroeg of de gebruikelijke “Howey Test” wel geschikt is voor vragen over cryptocurrencies. De SEC wil tientallen altcoins onder haar controle dwingen en XRP is daarvan het meest prominente voorbeeld. Om haar jurisdictie over de cryptosector te rechtvaardigen, staat de SEC erop dat cryptocurrencies van Cardano (ADA) tot Polygon (MATIC) tot Solana (SOL) geclassificeerd moeten worden als effecten. De “Howey Test” moet hiervoor als juridische basis dienen.

Coinbase verzamelt argumenten voor procedure bij de SEC

Paul Grewal voor Coinbase betwijfelt dit. Over het algemeen gaat Coinbase toch verder in zijn verdediging. Waarom stond de SEC onze beursgang in 2021 eigenlijk toe als ze toen al dachten dat veel van de cryptocurrencies die met ons werden verhandeld illegaal waren, vraagt de stuwkracht van Coinbase zich af. En stond er niet een opmerking in de documenten over de “Hinman speech” dat voorbeelden als drugs of creditcards ongetwijfeld regulering nodig hebben, maar gewoon niet door de SEC? Onafhankelijke advocaten zoals James Murphy aka MetaLawMan merken op dat de documenten over de “Hinman speech” een deur openen voor Coinbase om te verwijzen naar een “”fair notice””, d.w.z. het ontbreken van een vroegtijdige waarschuwing door de SEC over onderzoeken. Een ander punt in het voordeel van Coinbase is dat de cryptobeurs de SEC al in april proactief voor de rechter heeft gesleept om juridische duidelijkheid te krijgen.

Conclusie: SEC verwacht geen wandeling in het park in haar procedures tegen de crypto-industrie

Hoe de zaak van de SEC tegen XRP en Ripple zal aflopen, kunnen we niet voorspellen. Maar waarnemers spotten al met het feit dat er meer dan 200 cryptocurrencies worden verhandeld op Coinbase en dat de SEC er op de een of andere manier in zal slagen om in ten minste één zaak volledig bewijs te leveren van de classificatie als effect. Degenen die de staying power van de autoriteit met honderden advocaten onderschatten, kunnen het mis hebben.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*