Ripple (XRP): hoofdkwartier wordt verplaatst uit VS als het rechtszaak met SEC verliest

Brad Garlinghouse heeft als CEO van Ripple (XRP) aangekondigd dat zijn bedrijf zich buiten de VS zal vestigen als ze verliezen in de mammoetrechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Ripple (XRP) heeft effectief zijn Amerikaanse activiteiten voor ongeveer 18 maanden moeten stilleggen. Eind december 2020 werd bekend dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Ripple aanklaagde en minstens 1,3 miljard dollar schadevergoeding eiste voor vroege investeerders. Slechts een paar dagen later werd XRP geschrapt van Amerikaanse cryptobeurzen tot en met Coinbase. Maar Ripple heeft nog steeds zijn hoofdkwartier in San Francisco en eerdere plannen om te verhuizen werden stilletjes begraven. Nu echter brengt CEO Brad Garlinghouse de optie van een vertrek uit de VS weer ter sprake.

Op de tech-conferentie Collision in Canada vond Garlinghouse duidelijke woorden, aldus de media. Met betrekking tot een mogelijke nederlaag in de procedure tegen de SEC, reageerde Garlinghouse op een toekomstig vertrek van Ripple uit de VS met de woorden: “Het is niet dat we het zouden kunnen, maar dat we het zouden doen.” In de VS had Ripple niet alleen te lijden onder het van de beurs halen van XRP als gevolg van het SEC-proces, maar verloor het ook zijn referentiepartner MoneyGram. Garlinghouse’s laatste verklaringen zijn verrassend omdat hij nog in april zijn vertrouwen in de SEC-procedure had uitgesproken.

Anderzijds benadrukten Garlinghouse en Ripple zelf bij de presentatie van hun jaarresultaten voor 2021 dat zij op koers liggen voor een algehele recordprestatie en dat zij dit bereiken door een snelle groei buiten de VS. Eerdere mijmeringen over een nieuw Ripple-hoofdkwartier leidden in de richting van Azië en de Arabische Emiraten, waar XRP onbelemmerd kan worden gebruikt. Garlinghouse heeft nog geen concrete alternatieve locaties genoemd. Het huidige personeelsbestand van Ripple van 700 is verspreid over 15 locaties wereldwijd, en een nieuw kantoor met 150 posities werd onlangs geopend in Toronto, Canada.

Conclusie: Kunnen Ripple en XRP succesvol zijn zonder de VS?

Een uitspraak over XRP en Ripple wordt begin 2023 verwacht van de rechtbank in New York en eventuele verhuisplannen zullen voor die tijd waarschijnlijk niet concreet worden. Maar de vraag rijst natuurlijk of Ripple en XRP zelfs een duurzamere kans op succes zouden hebben als ze zich helemaal uit de VS zouden terugtrekken. Garlinghouse weet ook dat de VS nog steeds de grootste economie ter wereld is en dat beslissingen op het gebied van regelgeving daar vaak gevolgen hebben tot ver buiten de grenzen. De herhaaldelijk geuite plannen van Ripple om naar de beurs te gaan zijn ook moeilijk voor te stellen in het geval van een verbod in de VS. Daarom moeten de verklaringen van Garlinghouse over een nieuw hoofdkwartier voor Ripple worden gezien als een opzettelijke provocatie en een noodplan, en niet als een strategisch doel.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*