Aandeel Coinbase beleeft neerwaartse glijbaan – Goldman Sachs beveelt verkoop aan

Het aandeel Coinbase zit in een neerwaartse spiraal en heeft sinds het begin van het jaar bijna 80 procent verloren. Dit is het gevolg van downgrades van Coinbase door het ratingbureau Moody’s en de investeringsbank Goldman Sachs.

Toen de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase het in april 2021 aandurfde om een eigen beursdebuut te maken, zagen beleggers dat ook als een kans om indirect te investeren in de totale cryptomarkt. Maar de hoop op winst die daarmee gepaard gaat, wordt momenteel wreed de bodem ingeslagen. Tijdens de jaarwisseling werden de aandelen Coinbase nog verhandeld op ongeveer 250 Amerikaanse dollar en zijn momenteel teruggevallen tot ongeveer 55 Amerikaanse dollar, met een daling van ongeveer 10 procent alleen al in de afgelopen 24 uur. De trigger voor de laatste glijbaan van Coinbase-aandelen was de maandag gepubliceerde herbeoordeling door de investeringsbank Goldman Sachs, die Coinbase verlaagde van “kopen” naar “verkopen” en een nieuw koersdoel van 45 Amerikaanse dollar afgaf. Afgelopen donderdag had het ratingbureau Moody’s Coinbase al afgewaardeerd en sloot verdere afwaarderingen in de komende maanden niet uit. Bij Coinbase lijkt een mix van managementfouten in combinatie met duidelijke negatieve trends in de algemene cryptomarkt samen te zijn gekomen.

Moody’s had zijn negatieve outlook voor Coinbase gerechtvaardigd met het feit dat de gedaalde prijzen van Bitcoin (BTC) en Co. ook lagere inkomsten in crypto handelsvergoedingen betekenen. Goldman Sachs voegt daar nog aan toe: de geplande fusie van Coinbase Pro en Coinbase Classic moet ertoe leiden dat meer klanten gebruik maken van de mogelijkheid om te besparen op kosten. In het algemeen wordt voorspeld dat Coinbase te maken zal krijgen met hardere concurrentie van andere crypto exchanges, die ook zal worden bepaald door zijn vergoedingenbeleid.

Experts zijn het er ook over eens dat het schrappen van 1.100 banen bij Coinbase, oftewel 18 procent van het totale personeelsbestand, niet genoeg zal zijn om winstgevendheid te garanderen. Coinbase CEO Brian Armstrong rechtvaardigde het schrappen van banen twee weken geleden door te zeggen dat het bedrijf eerder te snel was gegroeid. Goldman Sachs stelt dat Coinbase zelfs na het schrappen van de banen nog evenveel werknemers zal hebben als eind maart 2022, toen de algemene cryptomarkt er redelijk gezond uitzag en Bitcoin rond de 46.000 Amerikaanse dollar handelde.

Conclusie: Coinbase als indicatie van droogte voor cryptomarkt?

In directe vergelijking met Bitcoin als de leidende valuta voor de cryptomarkt, is de neergang van Coinbase drastischer. BTC is ongeveer 55 procent gedaald sinds 1 januari 2022 en Coinbase aandelen zijn 80 procent gedaald en dalen nog steeds. Goldman Sachs en Moody’s beoordelingen van Coinbase omvatten dat een snel herstel van de cryptomarkt onwaarschijnlijk is en dat een deel van de problemen van de cryptobeurs van eigen bodem zijn. Voor beleggers zou dit een sterke herinnering moeten zijn om risico’s te beheren in plaats van all-time highs na te jagen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*