Ripple (XRP): jurist verwacht geen vooruitgang in rechtszaak tegen SEC tot 2023

De zaak Ripple (XRP) tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) blijft schriftelijk en niet-openbaar procederen. De bekende jurist James Filan voorspelt dat de volgende belangrijke stappen in de richting van een vonnis pas begin 2023 worden gezet.

De rechtszaak van de US Securities and Exchange Commission tegen Ripple (XRP) houdt de crypto-industrie al bijna twee jaar in spanning, en een uitspraak in het geschil zou ook verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor andere cryptocurrencies en projecten. Deze week leverden de beschuldigende SEC en de advocaten van Ripple hun laatste documenten op tijd in bij de rechtbank in New York, en nu worden vertrouwelijke sessies gehouden om te beslissen welke documenten moeten worden vrijgegeven aan het publiek en of ze moeten worden bewerkt. Maar advocaat en proceswaarnemer James Filan, via Twitter, verwacht op zijn vroegst in januari 2023 concrete beslissingen.

Dit komt omdat, zoals Filan uitlegt, rechter Analisa Torres waarschijnlijk het in beginsel overeengekomen tijdschema zal volgen en pas na 9 januari 2023 over belangrijke details zal oordelen. Zijn veronderstelling is gebaseerd op eerdere uitspraken van Torres, waarbij zij verschillende aspecten van een zaak in een tussenarrest combineerde. Dit is vanuit de logica van een rechter heel gebruikelijk, omdat men in die rol dan al innerlijk een eindoordeel voorbereidt. Toegepast op de zaak SEC vs. Ripple en XRP zou Torres er dus belang bij hebben om verschillende onderdelen bij elkaar te brengen voor een zuiver oordeel. Volgens Filan heeft Torres nu de basisaanklacht en de verdediging, getuigenissen van deskundigen en, over een paar dagen, moties om te redigeren.

In plaats van deze afzonderlijk te behandelen en te beoordelen, zal Torres van de gelegenheid gebruik maken om de pleidooien te beoordelen op relevantie voor haar oordeel, aldus Filan. Dan kan ze legaal de documenten vrijgeven die ze wil gebruiken als bewijs voor een vonnis, zei ze. In deze context blijven de zogenaamde Hinman speech en de ontstaansgeschiedenis ervan pikant. Maar of Torres ze relevant zal achten voor de uitspraak en ze dus openbaar zal maken, is geenszins gegarandeerd.

Conclusie: SEC tegen Ripple gaat laatste fase in

Sommige waarnemers geloven dat een minnelijke schikking tussen Ripple en de SEC over XRP heel goed mogelijk is in de laatste fase van het proces, die nu is begonnen. Maar wat officieel uitlekt blijft een werk naar een formele uitspraak. In principe worden Amerikaanse rechters verondersteld niet meer dan zes maanden te laten verstrijken voordat een schriftelijke uitspraak wordt gedaan na het ontvangen van bewijsmateriaal en pleidooien. Rechter Torres zou dus tot de zomer van 2023 de tijd hebben om een definitieve uitspraak te doen. De test van het geduld gaat door, vooral voor XRP-beleggers.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*