Gewikkelde Bitcoin (WBTC) onder de loep – tijdelijk verlies van koppeling aan BTC

Wrapped Bitcoin (WBTC) dient als middel om BTC in de DeFi wereld van Ethereum (ETH) te brengen. Maar nu heeft de prijscurve van WBTC tijdelijk bijna 2 procent verloren op de 1:1 koppeling met Bitcoin. Wat volgt hieruit?

De ineenstorting van het crypto-imperium rond FTX en Alameda Research stuurt nu ook schokgolven in de richting van Decentrale Financiën (DeFi). Want zoals onder meer analysedienst Kaiko in een marktrapport aangeeft, kampt Wrapped Bitcoin (WBTC) de laatste tijd met ongewone prijsschommelingen. Eigenlijk zou WBTC altijd bijna exact dezelfde prijs moeten halen als Bitcoin (BTC) zelf in de vrije handel. Dat komt omdat zogenaamde wrapped tokens zoals WBTC in hun concept altijd 1:1 worden afgedekt door de onderliggende cryptocurrency (hier: Bitcoin). Als WBTC dan verhandeld wordt tegen bijna 2 procent minder dan Bitcoin, zoals onlangs het geval was, zullen de alarmsirenes afgaan.

De onzekerheden rond gewikkelde Bitcoin werden blijkbaar veroorzaakt door berichten op Twitter, waaruit bleek dat een goede 100.000 WBTC (marktwaarde van bijna 1,7 miljard US dollar) zouden zijn opgeslagen bij het failliete Alameda Research. Dat is ongeveer de helft van alle WBTC in omloop. De vrees: Alameda Research zou met deze investering kunnen hebben gefraudeerd en de genoemde verpakte bitcoin zijn niet voldoende gedekt. Deze bewering heeft waarschijnlijk geleid tot de verkoop van WBTC, zelfs tegen een korting ten opzichte van Bitcoin.

In werkelijkheid is de informatie over WBTC en Alameda Research waarschijnlijk misleidend. Vanuit technologisch oogpunt is een groep cryptobedrijven rond BitGo als uitgever verantwoordelijk voor Wrapped Bitcoin. BitGo CEO Chen Fang noemt de kritische opmerkingen over WBTC op Twitter “nepnieuws”. Wrapped Bitcoin kon niet worden gemanipuleerd door Alameda Research omdat alleen de vereniging van WBTC-emittenten de mogelijkheid heeft tokens te genereren of te vernietigen. Bovendien kunnen blockchaingegevens te allen tijde worden ingezien, waaruit blijkt dat de vereniging voor elke WBTC ten minste één “echte” Bitcoin bezit.

Conclusie: speculaties over verpakte Bitcoin zijn inhoudelijk ongegrond

Het huidige voorbeeld van Wrapped Bitcoin is geschikt om psychologische mechanismen op cryptomarkten te illustreren. In dit geval werd WBTC publiekelijk op de vingers getikt, wat leidde tot verkoop met prijsverlaging. De verkopers hebben echter niet eens nagedacht en onderzocht hoe BTC technologisch is georganiseerd. BitGo’s bewijs over verpakte Bitcoin en dekking lijkt daarentegen overtuigend. Inmiddels zijn de prijscurves van WBTC en Bitcoin weer op elkaar afgestemd met minder dan 0,5 procent verschil, waarmee de onrust is opgevangen. Wie echter WBTC met een grotere korting kon kopen, kan van de winst genieten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*