FTX insolventie: meer dan 5 miljard US dollar aan klantenfondsen verdwenen

De oprichter en EX-CEO van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, schat de som van de verloren klantenfondsen op meer dan 5 miljard US dollar. In een interview vertelt hij over de achtergrond.

Sam Bankman-Fried is de meest gehate crypto-beroemdheid van het moment geworden. Onder zijn leiding moest de crypto-beurs FTX een kleine maand geleden het faillissement aanvragen. Honderdduizenden FTX-klanten hebben geen toegang meer tot hun beleggingen en moeten verwachten slechts gedeeltelijk gecompenseerd te worden. Bankman-Fried, 30, heeft zijn functie als CEO van FTX neergelegd, maar hij blijft zich in interviews uitspreken. Hij gaf er dit weekend een aan de gerespecteerde Wall Street Journal, en SBF onthult verbazingwekkende hiaten in zijn kennis.

Bankman-Fried vertelde de WSJ dat er meer dan 5 miljard dollar aan klantgeld ontbreekt. Maar hij zegt dat hij niet weet wat er met het geld is gebeurd, “ik kan alleen maar speculeren”. Bankman-Fried legt uit dat het in 2019 en 2020, in de oprichtingsjaren van FTX, nog een gangbare praktijk was om via zijn cryptobeleggingsfirma Alameda Research gelden van klanten in fiat te ontvangen en van daaruit over te maken naar FTX. Dit was nodig omdat FTX destijds geen eigen traditionele bankrekeningen had. In de loop van de tijd werd meer dan 5 miljard US dollar via deze methode verplaatst en verscheen mogelijk tweemaal in de rekeningen. Maar SBF wil niet geweten hebben wat er precies aan de hand was, “ik had niet genoeg denkkracht over om alles te begrijpen wat er bij Alameda Research gebeurde”.

Bankman-Fried had zich eind 2021 al officieel teruggetrokken uit actieve rollen bij Alameda Research en droeg het roer over aan zijn universiteitsvriendin Caroline Ellison. Maar SBF bleef de meerderheidsaandeelhouder van Alameda Research en het personeel van de twee bedrijven, die strikt gescheiden moesten opereren, werkte vaak in gedeelde kantoren. Het artikel in de WSJ toont een SBF dat doet alsof het schuldig is, maar ontwijkend als verslaggever Alexander Osipovich details onderzoekt over risicobeheer en de sinistere verwikkelingen van FTX en Alameda Research. De FTX-opvangers hebben melding gemaakt van chaos in de boekhouding en ten minste 3,1 miljard dollar aan schulden na hun eerste inventarisatie.

Conclusie: Bankman-Fried een domme zondebok?

Via journalistiek onderzoek en de curatoren wordt duidelijk dat ook bij Alameda Research door FTX klantgelden werden gebruikt voor hun eigen risicovolle beleggingsstrategieën die in enorme verliezen eindigden. Het is moeilijk voor te stellen dat SBF hiervan weinig of niets afwist, aangezien hij publiekelijk blij leek te zijn dat hij deel uitmaakte van het team. Bankman-Fried vertelt de WSJ dat hij de schriftelijke voorwaarden van FTX niet regel voor regel kent. Daarin staat dat het geld van cliënten alleen verschuldigd is aan cliënten en dat FTX geen vorderingen heeft. Het suggereert een veelheid van wetsovertredingen waarvoor SBF verantwoordelijk is. Maar de belangrijkste vraag voor klanten, hoe groot het financiële gat bij FTX en Alameda Research werkelijk is, is nog steeds niet betrouwbaar beantwoord.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*