Ripple (XRP): Rechtbank maakt weg vrij voor beroep in SEC-zaak

De rechtsstrijd tussen Ripple (XRP) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zal zich waarschijnlijk nog lang voortslepen. Het verzoek van de SEC voor een “voorlopig beroep” tegen de vorige uitspraak is geregistreerd; Ripple had het willen afwijzen.

De eerste uitspraak in de zaak van de SEC tegen Ripple (XRP) half juli trok veel aandacht tot ver buiten de VS. De kern van het bittere juridische geschil is of de SEC het recht heeft om cryptocurrencies zoals XRP te reguleren. De eerste uitspraak had XRP en Ripple vrijgesproken van de beschuldiging van het verkopen van ongeoorloofde effecten aan particuliere beleggers. Maar de SEC wil dat deze beoordeling wordt teruggedraaid.

Nu is er een kleine procedurele stap gezet, die in het voordeel van de SEC is. Rechter Analisa Torres in New York heeft het “voorlopige beroep” van Ripple geaccepteerd, zoals onder andere proceswaarnemer James Filan bekend heeft gemaakt via X (voorheen Twitter). Dit betekent echter nog niet dat het beroep ook daadwerkelijk zal worden behandeld. Daarvoor worden de partijen in het proces opgeroepen om voor 8 september hun standpunt kenbaar te maken.

Ripple heeft vanaf het begin geprobeerd om een hoger beroep te voorkomen. Ook CEO Brad Garlinghouse en bestuurslid Chris Larsen zijn in het geding. Van de twee wordt ook verwacht dat ze zich zullen verantwoorden in een tweede juridische verhaallijn, die draait om de verkoop van XRP aan institutionele beleggers. Waarnemers zijn verdeeld over de vraag of een beroepsprocedure voor XRP dit tweede proces op pauze kan zetten Ripple CEO Garlinghouse herinnert er op X aan dat al het juridische geharrewar niets verandert aan de legale status van XRP. De cryptocurrency van Ripple blijft legaal voor particuliere beleggers en secundaire markten in de VS.

Maar de markten reageren nerveus. De prijscurve van XRP is met ongeveer 16 procent negatief geworden in het licht van het recente juridische nieuws, en overtreft daarmee de algemene negatieve trends.

Conclusie: SEC blijft vechten tegen Ripple en XRP

Het signaaleffect van Ripple en XRP versus SEC is aanzienlijk en de situatie wordt gecompliceerd door het feit dat veel wijst op meerdere toekomstige locaties. Vrij gesproken gaat Ripple de tweede ronde van rechtszaken met de SEC in met een nipte voorsprong – maar Ripple moet bereid zijn deze nog lange tijd te verdedigen. De molens van de Amerikaanse rechterlijke macht malen ook langzaam en grondig. We zullen eraan moeten wennen om altijd de risico’s van rechtszaken in gedachten te houden bij het nemen van investeringsbeslissingen over XRP en Ripple.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*