Wat is Friend.tech? Nieuwe app op Base maakt niet alleen furore

Een nieuwe crypto-app genaamd friend.tech trekt miljoenen Amerikaanse dollars aan in Ethereum (ETH). Toch is het concept van friend.tech ingewikkeld en ook andere details zijn controversieel. Tijd voor een overzicht van het project op Base.

Heb je al gehoord van friend.tech? Dan behoor jij tot degenen die hypes en trends vroegtijdig herkennen. Omdat de nieuwe crypto-app friend.tech pas een paar dagen live is, wordt toegang tot de bètafase alleen verleend met uitnodigingscodes. En toch laten de gegevens van Dune zien dat er al 10.000 Ethereum (ETH) naar friend.tech zijn gestroomd, het equivalent van bijna 17 miljoen Amerikaanse dollar. Wat is er aan de hand?

Ongeveer twee weken geleden lanceerde de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase zijn eigen blockchainbasis en riep cryptomakers op om het nieuwe ecosysteem te voeden met projecten. Friend.tech is gevolgd met het concept om het bereik van influencers op X (voorheen Twitter) te gelde te maken. Je kunt aandelen in crypto-celebrities kopen via de app, een chat met ze beginnen en mogelijk tweets bestellen. Dit klinkt zoiets als een “meet and greet” die gebruikelijk is geworden bij VIP-pacten voor concertbezoek of bij sportevenementen, inclusief selfie voor fans met hun idolen.

Yuga Cohler, een van de hoofdontwikkelaars van Coinbase, noemt friend.tech op X al de “heetste nieuwe app op Base”. Het project genereert meer inkomsten en transacties dan de toonaangevende NFT marktplaats Opensea. Maar Cohler vraagt zich ook af hoe friend.tech zoveel geld en mensen weet te verplaatsen, terwijl de app in werkelijkheid nauwelijks functioneert en belangrijke vragen onbeantwoord laat.

friend.tech op basis – privacy niet gegarandeerd

Twee voorbeelden: Wie op friend.tech op de knop met “privacy policy” drukt, wordt afgeschrikt met een simpele verwijzing naar “coming soon”. Je weet dus niet eens welke persoonlijke gegevens de app precies verzamelt en wat het team ermee wil doen. Of het verhaal over servers die overbelast zijn, zoals friend.tech zelf toegeeft op X.

Maar het is gemakkelijk te begrijpen waarom crypto beroemdheden als Cobie of Hsaka toch meedoen aan het project. Ze kunnen met weinig inzet inkomsten genereren in Ethereum en ook in aanmerking komen voor airdrops van een token dat friend.tech wil lanceren en dat mogelijk geld waard wordt. Sceptici wijzen daarentegen op het team achter friend.tech, waar eerdere NFT-projecten ervan verdacht werden oplichters te zijn.

Conclusie: friend.tech – meer dan een hype?

Het is nog te vroeg om te beoordelen of het idee van friend.tech genoeg inhoud heeft om meer dan een zomerhit te worden. Maar de app met zijn miljoenenverkoop is zeker het bewijs dat het basis ecosysteem van Coinbase ontwikkelaars en gebruikers aantrekt als speeltuin voor nieuwe cryptoprojecten. Als het je lukt om een van de felbegeerde friend.tech invite codes te bemachtigen, willen we graag het advies van DeFi expert Ignas herhalen: Gebruik een anoniem e-mailadres om je te registreren bij de app, want gegevensbescherming en privacy lijken niet gegarandeerd. Stort alleen Ethereum bij friend.tech vanuit een nieuwe portemonnee die speciaal voor de app is gevuld, want er zijn risico’s variërend van oplichting tot technologische fouten. En wees geduldig, want de friend.tech app is allesbehalve stabiel.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*