Ripple (XRP): Topmanager ziet SWIFT-betalingssysteem op middellange termijn vervangen worden

Bij Ripple (XRP) geeft het management opnieuw blijk van toegenomen optimisme. Het RippleNet-netwerk zou SWIFT binnen vijf jaar in toenemende mate kunnen vervangen, zegt projectmanager Asheesh Birla.

Ripple (XRP) beweegt zich stap voor stap in de aanvalsmodus. Ook omdat er steeds meer voordelen naar voren komen in het mammoetproces tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), worden er plannen voor de toekomst geschetst. Asheesh Birla, die verantwoordelijk is voor RippleNet, gaf de richting aan in een interview. SWIFT als het standaardsysteem voor internationale overmakingen vertoont volgens Birla duidelijke zwakke punten in het digitale tijdperk. Ondertussen zijn de ambities van RippleNet groter dan “slechts” het vervangen van SWIFT. Birla vergelijkt SWIFT met het gebruik van faxapparaten, waarbij slechts één bericht kan worden verzonden. Met RippleNet daarentegen, zegt hij, worden naast de boodschap van een overschrijving ook daadwerkelijk fondsen overgemaakt en is er ook een ingebouwd mechanisme om transacties in real time af te ronden zonder conflicten.

RippleNet is bedoeld voor klanten zoals banken en financiële dienstverleners die het kunnen gebruiken om internationale transacties snel en tegen lage kosten te verwerken, waarbij XRP desgewenst als brugvaluta kan worden gebruikt. Ripple wil hiermee al jaren een innovatief alternatief voor SWIFT opzetten. Birla denkt nu dat SWIFT in de komende vijf jaar een aanzienlijk marktaandeel zal verliezen omdat het analoge systeem zichzelf zal overleven. RippleNet is de natuurlijke oplossing in deze situatie, aldus Birla.

Het belangrijkste afdelingshoofd gaf ook commentaar op de rechtszaak van Ripple met de SEC over XRP. Ripple bewijst hier zijn veerkracht, zei hij, en is in staat geweest om wereldwijd recordresultaten te boeken ondanks een de facto verbod in de VS. Birla betuigde zijn respect voor het goede werk van de rechter in New York en haar behandeling van de zaak. We kunnen nu een uitspraak verwachten in het begin van 2023 en dat alleen al is goed nieuws. Ripple CEO Brad Garlinghouse had onlangs zelfs beursplannen nieuw leven ingeblazen voor de tijd na het einde van de proef.

Conclusie: Ripple en XRP wachten op momentum

In interviews met leidinggevenden van Ripple, zoals Asheesh Birla, is er meestal enige opluchting wanneer het onderwerp zich verwijdert van de SEC rechtszaak en het over algemene bedrijfsontwikkeling gaat. Ripple heeft hier goede kwartaalcijfers gepresenteerd en ziet met name RippleNet groeien. Het valt echter te betwijfelen of dit op middellange termijn daadwerkelijk zal leiden tot brede concurrentie voor SWIFT. SWIFT heeft, als internationale organisatie die eigendom is van de banken zelf, meer dan een reputatie te verdedigen. Maar RippleNet mag niet worden onderschat, de technologie heeft zichzelf bewezen en biedt voordelen zoals real-time en lage kosten. Dit opnieuw kunnen demonstreren in de VS zou een van de belangrijkste doelen moeten zijn voor Ripple en XRP in 2023.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*