Ripple (XRP) vraagt EU-cryptolicentie aan in Ierland

Ripple (XRP) wil in Ierland een cryptolicentie aanvragen, waardoor het in de hele Europese Unie zaken kan doen. Hoofdadvocaat Stuart Alderoty ziet hierin toekomstige mogelijkheden voor Ripple.

Ripple (XRP) moet op meerdere sporen doorgaan: In de VS verhindert de lopende rechtszaak met de Securities and Exchange Commission (SEC) de uitbreidingsplannen van Ripple, maar elders in de wereld wil het cryptobedrijf met XRP groeien en dat legaal beveiligd doen. In een interview met CNBC zei Ripple’s hoofdadvocaat Stuart Alderoty dat het bedrijf zich voorbereidt op het aanvragen van een crypto-vergunning in Ierland. Over de vergunning als virtual asset service provider (VASP) daar wordt beslist door de Ierse centrale bank, die al vergunningen heeft afgegeven aan cryptobeurzen zoals Gemini. Als een in Ierland geregistreerde VASP maakt het zogenaamde “paspoortsysteem” legale transacties in de hele EU mogelijk, zoals Alderoty opmerkt.

In de EU wordt gewerkt aan uniforme cryptoregels voor de hele Unie. Alderoty verwelkomt het project als een “goed plan”. Hij vermeldt ook dat Ripple naast de VASP-status in Ierland ook een vergunning wil krijgen om elektronisch geld te verwerken. In de kernactiviteit van Ripple dient XRP als een brugvaluta om internationale financiële transacties te versnellen en goedkoop af te handelen. CEO Brad Garlinghouse had een paar dagen geleden een schitterende tussentijdse balans gepresenteerd. Alderoty werpt nu meer licht op het feit dat de groeiende inkomsten van Ripple uitsluitend gebaseerd zijn op markten buiten de VS, hoewel ongeveer de helft van de 750 werknemers nog steeds in de VS gevestigd is. Volgens Alderoty zijn er momenteel twee Ripple-vertegenwoordigers actief in Ierland.

Alderoty gaf ook commentaar op de rechtszaak in de VS, die de SEC in december 2020 begon. “We staan aan het begin van het einde van dat proces,” zei Alderoty, die een uitspraak verwacht in de eerste helft van 2023. Op dit moment behandelt de rechtbank de opmerkingen van verenigingen en bedrijven die hun belangen geraakt zien door het XRP-geschil. De SEC classificeert XRP als registratieplichtige effecten en eist een schadevergoeding en boetes van ten minste 1,2 miljard dollar voor de illegale verkoop van XRP door Ripple. Ripple beroept zich onder meer op Ethereum (ETH), waar de SEC (tot dusver) afziet van regelgeving. XRP, voorheen de derde grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie, is volgens Ripple ook gekwalificeerd om te worden gebruikt zonder SEC-regulering.

Conclusie: Ripple wil XRP legaliseren in de EU en nieuwe markten openen

Tot nu toe waren Ripple en XRP weinig aanwezig in de EU-lidstaten en lag de focus in Europa op Londen. Vanwege Brexit is de financiële hoofdstad Londen echter slechts voorwaardelijk geschikt om als startpunt voor EU-bedrijven te dienen. Ierland, met zijn lage belastingtarieven en gematigde regelgeving, wordt aantrekkelijk geacht voor cryptobedrijven om hun activiteiten in de hele EU daar te bundelen. Het lijkt dus logisch dat Ripple Ierland kiest als locatie voor registratie in Europa. Dit neemt echter de aanzienlijke risico’s op rechtszaken voor Ripple en XRP in de VS niet weg.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*